PEMC geeft prijs 2020 aan Svetlana Tichanovskaja Praag

Directeur Peter Rendek van het Platform Europees Geweten en Geschiedenis overhandigt de prijs van het Platfom 2020 aan Svetlana Tichanovskaja

De jaarlijkse mensenrechten en democratie-prijs – editie 2020 –  van het Platform van Europese Herinnering en Geweten (PEMC) is naar oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja van Belarus gegaan. Dit is begin november 2020 besloten op de jaarvergadering van het platform.

De prijs kon door onder meer de COVID-beperkingen niet direct worden uitgereikt. De prijs is haar overhandigd op 9 juni 2021 toen zij een bezoek bracht aan Praag. In Praag bevindt zich ook het hoofdkantoor van het PEMC.

De jaarlijkse prijs van het platform gaat naar mensen die zich (vreedzaam) hebben ingezet om een totalitair regime te weerstaan. De bij het platform aangesloten organisaties hebben besloten de prijs voor 2020 toe te kennen aan Tichanovskaja als erkenning voor haar persoonlijke moed en haar onvermoeibare inspanningen om mensenrechten en fundamentele democratische waarden en vrijheden te bepleiten. Ze deed dat tijdens haar campagne en ook na de laatste presidentsverkiezingen in Wit-Rusland.. SGTRS behoorde tot de organisaties die Tichanovskaja hebben genomineerd.

Het platform erkent en onderschrijft de huidige strijd van Tichanovskaja om de fundamentele mensenrechten te handhaven, zoals het recht op vrije verkiezingen, dat in augustus 2020 in Wit-Rusland is onderdrukt. Het Platform hoopt dat de prijs zal bijdragen tot de ondersteuning van alle democratische bewegingen in Wit-Rusland en vertrouwt erop dat de huidige politieke situatie uiteindelijk zal leiden tot een vreedzame samenleving met volledig respect voor de wil van het Wit-Russische volk.

Hier het Engelstalige verslag van het PEMC.