\ Wie zijn geschiedenis niet kent is veroordeeld om die opnieuw te beleven. \

Foto's uit 'Dissidenten en Vredessjoemelaars'

 

De foto's die in het boek zwart-wit zijn afgedrukt, hieronder in kleur. En nog veel meer foto's. 

 

Op de foto hiernaast (Karel Vlček ® CTK) (die op de achterflap van het boek staat verwerkt in de Karelsbrug) zien we mensen met borden van Klement Gottwald (de 'Stalin' van Praag), Vladimir Lenin, Friedrich Engels en Karl Marx. Dit is een foto van een 1 mei optocht in Praag in 1987. De mensen moesten van de autoriteiten in deze optocht meelopen. Vaak liepen de mensen bijvoorbeeld als werknemers van bedrijven in groepen bij elkaar. Kon men dus snel vaststellen wie er niet kwam opdagen. En wie niet kwam opdagen zonder geldige reden, kon zijn baan verliezen. 

Op de foto rechts hiernaast linkse '68ers, zoals Jiří Jirásek die zag, toen hij nog achter het IJzeren Gordijn leefde. 'Rode blinden' noemde hij die linkse mensen aan de andere (dus westelijke) kant van het IJzeren Gordijn. Dit staat onder zijn tekening. Deze linkse '68ers waren vaak niet de domsten. Het waren de intellectuelen. En toen ze begonnen te twijfelen of het in de Oost-Europese landen wel zo paradijselijk was als ze altijd hadden gedacht, werden de verre communistische landen 'verheerlijkt': China, Cuba enzovoort. Deze 'rode blinden' hebben wat afgedemonstreerd. Met duizenden gingen ze de straten op. 

 

De vraag is, of de mensen die op de eerste foto staan (met de vier borden), of die ook rode blinden zijn. Natuurlijk niet.Zij hadden geen keus. Deze mensen waren geen 'rode blinden', maar 'gevangen' in het communistische systeem.

 

 

In dit boek onder meer Havels brief aan Husák (pag. 117 boek).  De betwiste Rudy Dutschke Strasse. Deze foto staat in het op pagina 57. Foto auteur.
Today is life. Tomorrow never comes. Deze hippie slogan op rotswand in Matala.      (Pag. 83 boek). Foto auteur

  Idem, maar van deze plaats de rotswand in de verte te zien. Foto auteur

 

Nog een bekende hippie-herinnering in Matala. Foto auteur Hippe hippie-auto in Matala, zonder sjoemelsoftware! Foto auteur
Voorblad van publicatie met cartoon over macht van het kapitaal (pag. 97 boek). Voorblad van programmaboekje van toneelstuk Delftse Lente (pag. 106 boek)
Koornmarkt 21 te Delft. Ingang commandocentrum van het VPRO-huurleger (pag. 87). Foto auteur. Koornmarkt 21 vanaf de andere grachtkant gezien (met de rug naar de synagoge). Het bordje met nummer 21 valt net weg achter een boom. 
Dick Verkijk (l.) in gesprek met Max van der Stoel (r.) in Praag in 2007  (pag. 122 boek) . Foto auteur Na de onthulling Havel's Place, Lange Voorhout in Den Haag. Bořek Šípek (l.) en burgemeester Van Aartsen (r.)  (pag. 226 boek). Foto Tsjechisch Centrum
 Václav Benda als een vroeg-oude 50er (pag. 204 boek). Foto Kamila Bendová  Jiří Gruntorad in 'zijn' bibliotheek Libri Prohibiti. (pag. 209 boek) Foto auteur.
Libri Prohibiti, Kateřina Volková in actie. Foto sgtrs.nl In het middelste gebouw, 3e verdieping is Libri Prohibiti gevestigd. Foto auteur
  Auteur (l.) met Racek (r.) in Japans restaurant in Praag 2015 (pag. 165 boek). Foto auteur 
   
   
   
   

 

 

 

 

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

 

Dr. Mees ten Oeverlaan 29

3648 XA Wilnis

The Netherlands

 

Tel +31 297 288 250

Mob +31 655 117 696

E-mail info@sgtrs.nl

Web www.sgtrs.nl

 

KvK: 30281102

Bankrekening: 1548.65.958

(t.n.v. SGTRS)

IBAN: NL07RABO0154 8659 58

BIC: RABONL2U

 

ANBI-status toegekend