Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Perspublicaties

Lenin – Het karakter van de eerste Sovjet-heilige

Vladimir Iljitsj Oeljanov (Lenin) was niet alleen wreed, ontzettend wreed, hij was ook kleinzerig. De wreedheid gold zijn tegenstanders, de kleinzerigheid hemzelf. De Franse hisoricus en Lenin-kenner Stéphane Courtois toont dat aan in zijn nieuwe publicatie ‘Lenin, de uitvinder van het totalitarisme’.

Begrotingstekort kan kleiner door PAX
Het Nederlandse begrotingstekort kan beduidend worden verkleind, als de royale jaarlijkse subsidie aan ‘vredesorganisatie’ PAX wordt afgeschaft of sterk beperkt.

Open brief aan Forum voor Democratie
Waarde heer Baudet & partijgenoten, Dat men binnen GroenLinks een promotiefilmpje durft te betitelen als ‘documentaire’ is nog tot daar aan toe, maar dat daar aanvankelijk tienduizenden euro’s gemeenschapsgeld mee gemoeid bleek, was niet minder dan schandalig.

Associatieovereenkomst Europese Unie en Oekraïne
SGTRS steunt het initiatief van RPR om de Eerste Kamer een zetje te geven om voor het associatieverdrag Oekraïne – EU te stemmen.

Nepgedicht ‘De weg van de hoop’ van Vaclav Havel
Het gedicht ‘De weg van de hoop’ wordt toegeschreven aan Václav Havel. Na zijn overlijden in december 2011 verscheen dit gedicht op verschillende Nederlandse webpagina’s (en het is daar nog steeds te zien).

Lesmateriaal op basischolen draagt nog Sovjet-visie uit
In lesmateriaal dat op basischolen wordt gebruikt, wordt nog steeds gesteld dat de Sovjet-Unie Polen heeft bevrijd. Terwijl in 1945 slechts het ene onderdukkende regime door het andere werd vervangen, zoals Oost-Europeanen uit eigen, vaak harde ervaring weten.

Samenspraak en Tegenspraak
Minder geld naar armoedebestrijding en ontwikkelingshulp en meer geld naar politieke beïnvloeding.

2016, herdenking van Hongaarse en Poolse opstanden tegen communisme
Tegen het jaar 2016 wordt in Oost-Europa anders aangekeken dan in Nederland of een ander West-Europees land. In veel Oost-Europese landen is 2016 het jaar dat wordt herdacht dat 50 jaar geleden twee grote opstanden plaatsvonden tegen de overheersing van de communisten.

Herdenken en natuurbehoud komen samen
Platform of European Memory and Conscience en European Green Belt Inittiative gaan memorials plaatsen in groenstrook IJzeren Gordijn.

PEMC vraagt meer bescherming Krim-Tataren
Praag/Kiev – Oproep om op te komen voor de rechten van de Krim-Tartaren die onder druk staan.

Roemeense regering pakt bisschop Tökes onderscheiding af
De Roemeense president Klaus Johannis heeft de ridderorde Ster van Roemenië afgenomen van bisschop Laszlo Tökes, lid van het Europees Parlement.

Protest tegen laster door Die Zeit
Josef Joffe, uitgever van het Duitse weekblad Die Zeit, moet zich verklaren waarom het zich leent voor een smadelijke en ongeverifieerde aanval op Siegfried Reipricht, directeur van de Stiftung Sächsische Gedenkstatten, en tevens lid van het uitvoerende bestuur van het Europese Platform voor Nagedachtenis en Geweten (PEMC).

Strafklacht tegen communistische partij van Moravië en Bohemen
Zes Tsjechische organisties en het Platform of European Memory and Conscience hebben een strafklacht ingediend tegen de communistische partij van Bohemen en Moravië.

Steun voor tribunaal misdaden communistische regimes neemt toe
Wroclaw – Zeker drie landen uit het voormalige Oostblok willen serieus meewerken aan de vervolging van misdaden begaan door de vroegere communistische regimes.

Reader ‘Lest we forget’ besproken met Euroclio
Het boek ‘Lest we forget’, met persoonlijke verhalen van slachtoffers van het totalitairisme in Europa, heeft een positieve ontvangst gekregen bij Euroclio.

Vervolging Communistische misdaden begint
Boekarest/Tallin – De vervolging en bestraffing van misdaden begaan onder het communisme heeft in Roemenië een bescheiden succesje opgegeleverd.

Jaarprijs 2015 van Platform European Memory and Conscience voor broers Navalny
Boedapest – De gebroeders Oleg en Alexei Navalny uit Rusland hebben op 8 mei de jaarprijs 2015 toegekend gekregen van het Platform of European Memory and Conscience.

Bisschop Tökés geëerd bij herdenking Roemeens revolutie
Boedapest/Timisoara – Het Platform voor Europese Gedachtenis en Geweten heeft dominee László Tökés geëerd als degene die in 1989 de vonk heeft ontstoken, waardoor de revolutie tegen de Roemeense dictator Ceaucescu losbarstte en het Roemeense volk werd bevrijd.

Sloveens oppositieleider Janša kan proces in vrijheid afwachten
Ljubljana/Praag – De Sloveense oppositieleider Janez Janša kan zijn proces voorlopig in vrijheid afwachten. Janša moet zich verdedigen tegen een aanklacht voor het vermeend aannemen van steekpenningen voor een defensiecontract, maar mocht het proces aanvankelijk niet in vrijheid afwachten. Dit terwijl de aanklachten tegen hem ook vaag zijn.

Nationaal gedenkteken slachtoffers communisme blijft uit in Duitsland
Berlijn – De Duitse overheid kan het zich deels zelf aanrekenen dat ex-communisten weer aan de macht zijn in de deelstaat Thüringen. Hoewel er veel gedaan is om het communistische verleden in Oost-Duitsland te verwerken, ontbreekt nog steeds een nationaal gedenkteken voor de slachtoffers van het communisme.

Platform of European Memory and Conscience schort lidmaatschap Tsjechische ‘founding father’ op
Aanleiding politieke machinaties rond directie en adviesraad

Slowaakse communisten willen het verleden vergeten
Slowaakse communistische partij ontkent misdaden toen deze partij het voor het zeggen had.

Steunverklaring voor Janez Janša en verklaring tegen zijn politieke proces
Harvard-professor Klemen Jakli schreef een steunverklaring voor Janša en de intelligentsia, die zich achter hem schaart.

Platform denkt na over voorkomen dictaturen
Uit het Reformatorisch Dagblad van 2 januari 2013

Janez Janša, Sloveense dissident (Koude Oorlog) in showproces veroordeeld
Politiek gemotiveerde processen leken verdwenen in Slovenië, maar door een gebrek aan hervormingen in onder meer het juridische systeem zijn ze opeens terug.

Van onze Poolse vrienden van het Platform
Het Stroop-rapport over de vernietiging van Joods Warschau.

Platform Europees en Geweten maant nieuwe Tsjechische Regering
Het Platform Europese Nagedachtenis en Geweten maant de nieuwe Tsjechische machthebbers om niet te morrelen aan de positie van het Instituut voor de Studie van Totalitaire Regimes in Praag.

Nederland laat bronmateriaal ITS liggen
Belangrijke documentatie ligt onbenut in Duitse archieven.

Lest we forget
De leden van het Platform Memory and Conscience maakten samen een reader voor de middelbare scholieren voor alle landen van Europa in drie talen.

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

Dr. Mees ten Oeverlaan 29
3648 XA Wilnis
The Netherlands

Tel +31 297 288 250
Mob +31 655 117 696
E-mail info@sgtrs.nl
Web www.sgtrs.nl

KvK: 30281102
Bankrekening: 1548.65.958
(t.n.v. SGTRS)
IBAN: NL07RABO0154 8659 58
BIC: RABONL2U

ANBI-status toegekend