Documenten
SGTRS schrijft brief aan minister Klever over subsidiëren van lobbyorganisaties
Op 11 november 2024 schreef de minister van Buitenlandse Handel en Ontwiklingssamenwerking mevrouw Reinette Klever aan de Tweede Kamer een brief, waarin zij der contouren uiteenzette waar zij op ontwikkelingshulp zou gaan bezuinigen. Deze brief heeft vele negatieve reacties gehad. De teneur van deze reacties was, dat door het bezuinigen op ontwikkelingshulp de allerarmsten worden getroffen. Echter, als we de brief goed lezen dan blijkt dit niet het geval te zijn. De minister wil kappen in de zogenaamde lobbysubsidies. En wij vinden dit een goede zaak. Wij hebben op de brief minister Klever op 28 februari 2025 als volgt gereageerd.
SGTRS wil Haarlem verlossen van Tsjechische Stalinist Slánský en straat hernoemen naar mensenrechtenactivist Slánský
B&W van Haarlem hebben Rudolf Slánský nooit moeten eren met een straatnaam. De man was een doorgewinterde Tsjechische Stalinist met bloed aan zijn handen. Hierop heeft de Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers (SGTRS) gewezen. De stichting draagt echter een oplossing aan voor deze historische vergissing en komt met een creatief voorstel: de straat hernoemen met behoud van naam.
De echtgenote en de drie kinderen van Rudolf Slánský
Het is opmerkelijk dat de levensloop van Rudolf Slánský, die eindigde met zijn executie, zo geïsoleerd wordt beschreven. Wie was hij eigenlijk? We krijgen pas enig beeld van de persoon Slánský als we er nog een ‘story’ bij betrekken, eentje waar nooit aandacht aan wordt geschonken als er over hem wordt geschreven: de ‘story’ van zijn echtgenote en drie kinderen. Die wordt hier beschreven. Daarbij komt dat deze ‘story’ nog niet geëindigd is. Er zijn nog ontwikkelingen….
Rudolf Slanskystraat: een Sovjet-relikwie in Haarlem
De Tsjechoslowaakse politicus Rudolf Slánský wordt sinds 1987 in de Haarlemse Vrijheidswijk geëerd met een naar hem vernoemde straat. Echter, Slánský was als secretaris-generaal van de communistische partij verantwoordelijk voor de concentratiekampen, dwangarbeid en doodsvonnissen. Voor deze terreurdaden is hij nooit gestraft! Haarlem zit nu opgescheept met de Rudolf Slanskystraat. Haarlem zou afstand moeten nemen van deze Sovjet-relikwie.
Rudolf Slánský, verantwoordelijk voor de executie van Milada Horáková
Rudolf Slánský klom op naar de top van de Tsjechoslowaakse communistische partij en speelde een sleutelrol in de staatsgreep in februari 1948. Op het hoogtepunt van de macht hielp Rudolf Slánský de Sovjetleider Josef Stalin bij het zoeken naar zondebokken en slachtoffers. Zo organiseerde hij via showprosessen de zuiveringen van het land tegen generaals, priesters en politici, onder wie Milada Horáková. Met name haar veroordeling baarde wereldwijd veel opzien, en ontlokte de nodige protesten van bekende persoonlijkheden. Korte tijd daarna keerde het lot zich tegen hem. Na een showproces van een week werd de voormalige almachtige partijsecretaris opgehangen.
Milada Horáková: slachtoffer van Rudolf Slánský
De Tsjechoslowaakse democrate en vrouwenrechtenactiviste Milada Horáková, in eigen land een symbool, werd bijna 75 jaar geleden geëxecuteerd, mede door toedoen van een oud bondgenoot, de communist Rudolf Slánský. De laatste is ook in Nederland een bekende naam en geëerd met onder meer straatnamen, maar hij was een man met twee gezichten en speelde een grote rol in een stalinistisch showproces, waarbij Horáková aan de strop eindigde.
Haarlem ‘eert’ Václav Havel met een fietspad
In ons land was er nog geen straat, plein, brug enzovoort vernoemd naar de Tsjechische dissident, vrijheidsstrijder en president Václav Havel. Maar enkele jaren geleden heeft Haarlem er werk van gemaakt: een fietspad vernoemd naar Václav Havel. Er was echter ook een straat vernoemd naar Rudolf Slánský. En dit is bizar; Rudolf Slánský was tijdens de Koude Oorlog een communistische partijleider, een onderdrukker en dader dus. Václav Havel heeft onder zijn erfenis geleden.
Zweden kan Oekraïne helpen in Zuid-Afrika
Sinds bekend werd dat Zuid-Afrika de Russische invasie in Oekraïne niet wilde veroordelen en in december 2022 samen met Rusland en China meedeed met maritieme vlootoefeningen werd Zuid-Afrika diplomatiek ‘bewerkt’ door Europese en Amerikaanse regeringsleiders. Zij memoreerden dat zij in het verleden zich hadden ingespannen om een einde te maken aan de apartheid. De Zuid-Afrikaanse regering wierp tegen dat de Westerse landen toen halfslachtig waren, omdat zij tijdens de Koude oorlog het apartheidsbewind nodig hadden om de Sovjet-Unie te weerstaan. Echter, wat Zweden betreft, ligt het anders.
Zuid-Afrika en de oorlog in Oekraïne
Politiek gezien wil Zuid-Afrika de Russische inval (die plaatsvond op 24 februari 2022) in Oekraïne niet veroordelen, en doet niet mee met de sancties tegen Rusland. Net zoals bijvoorbeeld Brazilië en India. Deze landen pretenderen neutraal te zijn. Een aantal gebeurtenissen in Zuid-Afrika is opmerkelijk. In december vorig jaar werden er vlootoefeningen gehouden bij de Zuid-Afrikaanse kust (bij Richards Bay) met als deelnemers Rusland, China en Zuid-Afrika. De deelname van Zuid-Afrika was symbolisch (slechts enkele schepen), maar deed toch veel politieke stof opwaaien.
Eerste proces om moorden bij IJzeren Gordijn in april 2023 van start tegen oud-minister Tsjechoslowaaks communistisch regime
In april wordt in Praag een begin gemaakt met een strafproces tegen oud-minister van binnenlandse zaken Vratislav Vajnar van Tsjecho-Slowakije. Hij was als minister van 1983 tot en met 1988), medeverantwoordelijk was voor de Tsjechoslowaakse grens en volgens het Platform of European Memory and Conscience medeverantwoordelijk voor een reeks moorden op burgers die de Tsjochslowaakse grens richting het Westen wilden oversteken. De rechtszaak is het eerste geval waarbij een voormalig hooggeplaatste communistische staatsambtenaar ter verantwoording wordt geroepen in een hoofdprocedure.