Documenten
Charta 97 – de Wit-Russische verklaring voor democratie en mensenrechten
Charta 97 is een van de basisdocumenten waarop de democratische beweging in Belarus zich baseert. De titel van het inmiddels bijna 25 jaar oude document echoot bewust het beroemde Tsjecho-Slowaakse document uit 1977. Charta ‘77 brak ook een lans voor democratie en mensenrechten in het totalitair bestuurde Tsjecho-Slowakije, net zoals Charta 97 dat moest doen in het Belarus van dictator Loekasjenko.
Wit-rood-witte paraplu’s voor een vrij Belarus
SGTRS verkoopt paraplu’s met de wit-rood-witte kleuren van het verzet in Belarus. In ons natte landje zou het fantastisch zijn als velen met paraplu’s in deze kleuren de straat op zouden gaan, niet om te demonstreren, maar gewoon, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Of een rondje met de hond. In Belarus zou men voor deze ‘verzetsdaad’ hoogstwaarschijnlijk opgepakt worden. In ons land niet.
Loekasjenko steelt geld van donateurs die geld geven aan slachtoffers van marteling
Justitiële instanties zijn begonnen de rekeningen te blokkeren van Wit-Russen die compensatie ontvingen van het BY_help-initiatief. Op dit moment zijn er meer dan 60 van dergelijke gevallen bekend.
Interview met Tasha Arlova (Belarus)
Helaas is mijn land Belarus (Wit Rusland) momenteel in handen van criminelen en moet de regering worden aangeklaagd voor de misdaden die ze hebben begaan. Iedereen heeft in zijn familie of kennissenkring wel iemand die in ieder geval is gearresteerd, of zelfs gemarteld of gewond. Het is dan walgelijk dat er medailles worden uitgereikt aan politieagenten die vreedzame demonstranten met geweld arresteren, waarbij ze hen in de arrestatie bus duwen en zelfs de gevangenen met stokken slaan. Na al die jaren hebben we hoop op verandering. Het kan alleen gebeuren als we doen dat iedereen het regime van Loekasjenko zou bestrijden met protesten en werkstakingen. De bevolking van Belarus heeft hoop gekregen en we moeten blijven vechten, anders is onze toekomst hopeloos.
Van een Gapende Vallei naar een Open Park: De ‘Wet van Democratisch Geheugen’ in Spanje en de zoektocht naar een eigen Bevrijdingsdag
Voor lange tijd was het voor de meeste Spanjaarden ook voldoende om het verleden, net als Franco’s lichaam, te begraven en met een kunstmatige consensus te werken aan een nieuwe toekomst. Met wat bekend staat als het Pacto del Olvido, het pact van vergeten, kon Spanje vrijwel vlekkeloos de transitie maken tussen de katholiek-nationalistische, fascistische dictatuur en de liberale democratie die we nu in Spanje herkennen.
Nationaal monument van de Srebrenica genocide
De komst van een monument is een langgekoesterde wens van met name de Bosnisch-Nederlandse gemeenschap in Nederland, maar voldoet ook in een behoefte van Nederlandse zijde om met het verleden in het reine te komen. Dit proces is met de plaatsing van het monument nog niet voltooid, maar het markeert wel een belangrijk punt daarin.
SGTRS is blij dat ze een rol heeft kunnen spelen in het proces van toenadering tussen partijen, het steunen van herdenkingsbijeenkomsten en het helpen verkennen van de mogelijkheden tot verdere gesprekken tussen de Bosnische gemeenschap, de overheid en ook vertegenwoordigers van Dutchbat.
Petitie staatssteun aan lobby-clubs substantieel in te zetten voor een op te zetten pandemiepreventie-fonds
Binnenkort verdeelt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bijna één miljard euro onder 20 hulporganisaties. Deze
hulporganisaties moeten deze miljard euro gedurende vijf jaar bestededen aan lobbyen. Wij pleiten ervoor dit geld te besteden aan nieuw op te richten pandemiepreventie-fonds.
Power of Voices, vredesorganisatie Pax en het drama Srebrenica
De vredesorganisatie Pax die met miljoenen wordt gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet de vredelievende organisatie die het pretendeert te zijn. Hier enkele ervaringen die niet-gesubsidieerde goede-doelenorganisaties met Pax hebben opgedaan.
Bomen om onze corona-helden te bemoedigen en te eren
SGTRS heeft het besluit genomen, om Tuinen van Rechtvaardigen in ons land te realiseren. Tuinen waarin bomen staan waar mensen worden geëerd die ‘goede daden’ hebben verricht voor de samenleving. Ons besluit om tuinen te realiseren is in een stroomversnelling gekomen door de corona-crisis. Iedereen realiseert zich dat zorgwerkers hun gezondheid en zelfs leven in de waagschaal leggen om corona patiënten weer gezond te krijgen. Het zijn onze nieuwe helden. Op dinsdagmorgen 28 april om 10.30 plaatsten wij de eerste boom langs de parkeerplaats van het St Anthonius-ziekenhuis in Woerden.
De Srebrenica Genocide herdenkingen in Den Haag op 11 juli
Elk jaar wordt op 11 juli deze tragedie zowel in Bosnië (Srebrenica/Potočari) als in ons land (Den Haag) herdacht. In Bosnië worden dan resten van geïdentificeerde Bosnische slachtoffers van de genocide begraven die in het afgelopen jaar in massagraven zijn gevonden. Tijdens de herdenking in Den Haag op het Plein worden deze slachtoffers bij naam genoemd en eer betuigd.