Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Overig

Zweden kan Oekraïne helpen in Zuid-Afrika

Sinds bekend werd dat Zuid-Afrika de Russische invasie in Oekraïne niet wilde veroordelen en in december 2022 samen met Rusland en China meedeed met maritieme vlootoefeningen werd Zuid-Afrika diplomatiek ‘bewerkt’ door Europese en Amerikaanse regeringsleiders. Zij memoreerden dat zij in het verleden zich hadden ingespannen om een einde te maken aan de apartheid. De Zuid-Afrikaanse regering wierp tegen dat de Westerse landen toen halfslachtig waren, omdat zij tijdens de Koude oorlog het apartheidsbewind nodig hadden om de Sovjet-Unie te weerstaan. Echter, wat Zweden betreft, ligt het anders.

Martin Bosma’s spagaat

De opstelling van Geert Wilders inzake Ruslands oorlog met Oekraïne is bekend. Hij vindt dat Nederland erbuiten moet blijven. Maar wat vindt zijn nummer 2, Martin Bosma? De leden van Zuid-Afrikaanse oppositie, Martin Bosma’s vrienden, zijn uitgesproken anti ANC, en moeten niets van Poetin weten. Zo is Martin Bosma in een spagaat geraakt.

Verklaring van het Russische Memorial International over het rechterlijke besluit om het Memorial te liquideren

Op 28 december 2021 deed het Hooggerechtshof van de Russische Federatie uitspraak over de liquidatie van het International Memorial. Er weerklonk echter geen formele reden in de rechtszaal , maar de echte oorzaak van de liquidatie van het International Memorial: het parket van de procureur-generaal beweert dat we de Sovjetgeschiedenis verkeerd interpreteren, ‘een vals beeld scheppen van de USSR als een terroristische staat’, ‘scherpe kritiek op de staatsautoriteiten’. Volgens onze tegenstanders is de staat boven alle kritiek verheven.

Vrijheid- en democratieprijs PEMC alsnog uitgereikt aan Svetlana Tichanovskaja

De jaarlijkse mensenrechten en democratie-prijs – editie 2020 –  van het Platform van Europese Herinnering en Geweten (PEMC) is naar oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja van Belarus gegaan. Dit is begin november 2020 besloten op de jaarvergadering van het platform. De jaarlijkse prijs van het platform gaat naar mensen die zich (vreedzaam) hebben ingezet om een totalitair regime te weerstaan. De bij het platform aangesloten organisaties hebben besloten de prijs voor 2020 toe te kennen aan Tichanovskaja als erkenning voor haar persoonlijke moed en haar onvermoeibare inspanningen om mensenrechten en fundamentele democratische waarden en vrijheden te bepleiten.

Charta 97 – de Wit-Russische verklaring voor democratie en mensenrechten

Charta 97 is een van de basisdocumenten waarop de democratische beweging in Belarus zich baseert. De titel van het inmiddels bijna 25 jaar oude document echoot bewust het beroemde Tsjecho-Slowaakse document uit 1977. Charta ‘77 brak ook een lans voor democratie en mensenrechten in het totalitair bestuurde Tsjecho-Slowakije, net zoals Charta 97 dat moest doen in het Belarus van dictator Loekasjenko.

Wit-rood-witte paraplu’s voor een vrij Belarus

SGTRS verkoopt paraplu’s met de wit-rood-witte kleuren van het verzet in Belarus. In ons natte landje zou het fantastisch zijn als velen met paraplu’s in deze kleuren de straat op zouden gaan, niet om te demonstreren, maar gewoon, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Of een rondje met de hond. In Belarus zou men voor deze ‘verzetsdaad’ hoogstwaarschijnlijk opgepakt worden. In ons land niet.

Van een Gapende Vallei naar een Open Park: De ‘Wet van Democratisch Geheugen’ in Spanje en de zoektocht naar een eigen Bevrijdingsdag

Voor lange tijd was het voor de meeste Spanjaarden ook voldoende om het verleden, net als Franco’s lichaam, te begraven en met een kunstmatige consensus te werken aan een nieuwe toekomst. Met wat bekend staat als het Pacto del Olvido, het pact van vergeten, kon Spanje vrijwel vlekkeloos de transitie maken tussen de katholiek-nationalistische, fascistische dictatuur en de liberale democratie die we nu in Spanje herkennen.

Appel voor een Neurenberg van het communisme

Het appel is een internationaal initiatief dat wordt gepromoot door Renato Cristin (Universiteit van Triëst, Italië). Het initiatief is een idee is van de voormalige dissident wijlen Vladimir Bukovski. In dit document wordt gesteld dat het communisme ook een historische en onherroepelijke veroordeling zou moeten krijgen die het nazisme terecht heeft ontvangen.

Openingstoespraak van Václav Havel tijdens de oprichtingsconferentie van de Helsinki Citizens’ Assembly op 19 oktober 1990 in Praag

Aan het begin van de oprichtingsvergadering van de Helsinki Citizens’ Assembly (HCA), op 19 oktober 1990 in Praag heeft Václav Havel een openingstoespraak gehouden. Er wordt nogal eens beweerd, dat Havel nauw betrokken is geweest bij de HCA; volgens Wikipedia was hij...

De Helsinki Citizens’ Assembly

De Helsinki Citizens’ Assembly heeft veel invloed gehad als NGO in Europa en zelfs in delen van Azië gedurende de Jaren 1990 – 1995. Deze organisatie was een soort twee-eenheid met de Nederlandse vredesbeweging Interkerkelijk Vredesberaad (IKV, voorloper wat nu Pax heet). De Helsinki Citizens’ Assembly was met name actief in de Balkan tijdens de Balkanoorlogen.

Het END-Appel

Het END Appel (END: European Nuclear Disarmament) werd op 28 april 1980 in Londen gelanceerd. Het Appel was een reactie op het NAVO besluit van 1979. De initiators van het END-Appel hebben een eerlijke poging gewaagd om met de dissidenten van de Oostbloklanden het debat over ‘nucleaire ontwapening versus mensenrechten’ aan te gaan.

Stephane Courtois over Lenin, de uitvinder van het totalitarisme

Het succes van de Oktoberrevolutie – zoals deze later bekend werd – was niet alleen onwaarschijnlijk, het was gewoon onvoorstelbaar. De bolsjewieken hebben hun best gedaan om er een voorspelbare en onvermijdelijke realiteit van te maken. Via communistische propaganda werd ‘het internationale communistische verhaal’ verspreid waarin werd beschreven hoe door ‘de revolutie van de kleine man’ en hun collectieve ‘sovjets’ de ‘proletarische democratie’ ontstond. Dit verhaal was de rechtvaardiging van het eerste communistische regime van de geschiedenis.

Lesmateriaal op basischolen draagt nog Sovjet-visie uit

In lesmateriaal dat op basisscholen wordt gebruikt, wordt nog steeds gesteld dat de Sovjet-Unie Polen heeft bevrijd. Terwijl in 1945 slechts het ene onderdukkende regime door het andere werd vervangen, zoals Oost-Europeanen uit eigen, vaak harde ervaring weten. Aanleiding is het feit dat, door de politieke veranderingen in Tsjechië, vorig jaar mensen zijn benoemd in de directie en een belangrijke adviesraad, waarvan het sterke vermoeden bestaat dat zij geen ‘schone handen hebben.’

ENRS symposium Berlijn – 10 oktober 2013

European Network Remembrance and Solidarity (ENRS) hield zijn jaarlijkse symposium in Berlijn. Dit was haar tweede jaarlijkse symposium. De eerste symposium vond plaats in Gdansk (Polen). In het kader van het EU programma ‘European Remembrance’ werd er de conferentie...

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

Dr. Mees ten Oeverlaan 29
3648 XA Wilnis
The Netherlands

Tel +31 297 288 250
Mob +31 655 117 696
E-mail info@sgtrs.nl
Web www.sgtrs.nl

KvK: 30281102
Bankrekening: 1548.65.958
(t.n.v. SGTRS)
IBAN: NL07RABO0154 8659 58
BIC: RABONL2U

ANBI-status toegekend