Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Oekraïne

Zweden kan Oekraïne helpen in Zuid-Afrika

Sinds bekend werd dat Zuid-Afrika de Russische invasie in Oekraïne niet wilde veroordelen en in december 2022 samen met Rusland en China meedeed met maritieme vlootoefeningen werd Zuid-Afrika diplomatiek ‘bewerkt’ door Europese en Amerikaanse regeringsleiders. Zij memoreerden dat zij in het verleden zich hadden ingespannen om een einde te maken aan de apartheid. De Zuid-Afrikaanse regering wierp tegen dat de Westerse landen toen halfslachtig waren, omdat zij tijdens de Koude oorlog het apartheidsbewind nodig hadden om de Sovjet-Unie te weerstaan. Echter, wat Zweden betreft, ligt het anders.

Martin Bosma’s spagaat

De opstelling van Geert Wilders inzake Ruslands oorlog met Oekraïne is bekend. Hij vindt dat Nederland erbuiten moet blijven. Maar wat vindt zijn nummer 2, Martin Bosma? De leden van Zuid-Afrikaanse oppositie, Martin Bosma’s vrienden, zijn uitgesproken anti ANC, en moeten niets van Poetin weten. Zo is Martin Bosma in een spagaat geraakt.

Zuid-Afrika en de oorlog in Oekraïne

Politiek gezien wil Zuid-Afrika de Russische inval (die plaatsvond op 24 februari 2022) in Oekraïne niet veroordelen, en doet niet mee met de sancties tegen Rusland. Net zoals bijvoorbeeld Brazilië en India. Deze landen pretenderen neutraal te zijn. Een aantal gebeurtenissen in Zuid-Afrika is opmerkelijk. In december vorig jaar werden er vlootoefeningen gehouden bij de Zuid-Afrikaanse kust (bij Richards Bay) met als deelnemers Rusland, China en Zuid-Afrika. De deelname van Zuid-Afrika was symbolisch (slechts enkele schepen), maar deed toch veel politieke stof opwaaien.

Nieuws uit Oekraïne

De organisatie Civic Center of Euro Maidan geeft wekelijks een nieuwsbrief uit. De naam van deze nieuwsbrief is veel betekenend. Maidan is het plein in Kiev waar de vrijheidsstrijd zijn hoogtepunt kende. Daar schoten sluipschutters met scherp vanaf de daken van de omringende gebouwen op de demonstranten. Velen verloren hun leven.

Platform jaarvergadering Kiev – 24 november 2016

De bestuursleden van SGTRS, Johann Grünbauer en Klaas van der Horst hebben deze vergadering bijgewoond. Het Platform is met vier leden uitgebreid, zodat het totaalaantal organisaties die bij het Platform is aangesloten heeft nu het getal 55 bereikt. Een van de nieuwe leden is het Institute for Democracy, Media & Culture (IDMC).

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

Dr. Mees ten Oeverlaan 29
3648 XA Wilnis
The Netherlands

Tel +31 297 288 250
Mob +31 655 117 696
E-mail info@sgtrs.nl
Web www.sgtrs.nl

KvK: 30281102
Bankrekening: 1548.65.958
(t.n.v. SGTRS)
IBAN: NL07RABO0154 8659 58
BIC: RABONL2U

ANBI-status toegekend