Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

Links

Een analyse over de oorzaken van het ontstaan van totalitaire regimes

In dit artikel beschrijft Brecht Awouters in kort bestek het hierover gevoerde debat tussen 1933 en 1953. Belangwekkend is zijn conclusie, dat het totalitarisme zoals het zich heeft gemanifesteerd in Duitsland (Nationaal Socialisme) of Rusland/Sovjetunie (Communisme) niet vanuit het verleden kan worden verklaard.
Het is een scriptie voor een masterstudie aan de universiteit van Leuven 2007/2008.

Platform Europan Memory and Conscience

Dit is de website van het Platform.

European Network Remembrance and Solidarity

ENRS is een netwerk opgericht door de ministers van cultuur van Duitsland, Hongarije, Polen en Slowakije. Doel is het promoten van de studie van de geschiedenis van Europa van de 20e eeuw.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Link naar website met informatie over Nederlandse slachtoffers van WO-II.

The Institute for the Study of Totalitairan Regimes

Dit is de website van het Instituut van de bestudering van totalitaire regimes (gevestigd in Praag), zowel het nationaal socialisme als het communisme. In dit instituut worden ook de archieven van de voormalige geheime diensten bewaard. Het instituut is ook de bakermat van het Platform.

Het ‘Stasi archief’ van de DDR

Dit is de site van van de Federal Commissioner for the Records of the State Security Service of the former German Democratic Republic.

The Baltic Initiative and Network

Deze site met informatie over fysieke herinneringen (zoals gebouwen) van de Baltische landen. De initiator is Johannes Bach Rasmussen uit Denemarken. Rasmussen is geen geschiedkundige, maar architect.

Nederlandse slachtoffers van de Koude Oorlog

De Koude Oorlog heeft ook in Nederland slachtoffers veroorzaakt. De preventieve militaire inspanningen -in feite een vredesmissie- heeft meer slachtoffers ten gevolge gehad dan alle andere vredesmissies zoals Irak of Afghanistan. Hier een link naar de vereniging Kovom (Koude Oorlog Veteranen en Oud-Militairen).

Koude Oorlogs-verdedigingslinie

In Nederlands heeft deze IJssellinie veel inspanningen gekost. Deze link naar de de website van de IJssellinie maakt dit duidelijk.

Michiel Driebergen

Welkom! Ik ben Michiel Driebergen. Ik ben schrijver en journalist. Ik maak reportages voor radio, krant en weekbladen. Vanuit de steden Krakau (Polen) en Lviv (Oekraïne) doe ik verslag van de terugkeer van Midden-Europa. In 2012 publiceerde ik De Joden van Lemberg. Mijn nieuwe boek: Lviv, Stad van Paradoxen.

Herdenkingscomité van de nationale Srebrenica herdenking

De webstie van het comité dat de nationale herdenking van de Srebrenica genocide jaarlijks organiseert.

Stichting Proplan

Al meer dan 20 jaar zet Stichting Proplan zich in voor de allerarmsten ongeacht geloof, ras of etniciteit. We doen dit vanuit Liefde voor onze naasten en onze christelijke identiteit. De focus van ons werk ligt in Bosnië, Servië en Kroatië. Landen met enorme littekens door de balkanorlogen in het voormalige Joegoslavië. We willen hier de meest kwetsbaren niet in de steek laten.

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

Dr. Mees ten Oeverlaan 29
3648 XA Wilnis
The Netherlands

Tel +31 297 288 250
Mob +31 655 117 696
E-mail info@sgtrs.nl
Web www.sgtrs.nl

KvK: 30281102
Bankrekening: 1548.65.958
(t.n.v. SGTRS)
IBAN: NL07RABO0154 8659 58
BIC: RABONL2U

ANBI-status toegekend