Het Russische schip de Lady R aangemeerd in de marinehaven van Simonstad

Het Russische schip de Lady R aangemeerd in de marinehaven van Simonstad

Zuid-Afrika rekent zich tot de landen van de BRIC-groep. BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Bij de oprichting van de BRIC, waren zij de vier snelst groeiende economieën van de wereld. BRIC wil een tegenkracht (alternatief) zijn van het machtige Amerika.

Politiek gezien wil Zuid-Afrika de Russische inval (die plaatsvond op 24 februari 2022) in Oekraïne niet veroordelen, en doet niet mee met de sancties tegen Rusland. Net zoals bijvoorbeeld Brazilië en India. Deze landen pretenderen neutraal te zijn. Ze leveren geen wapens aan Rusland.

Een aantal gebeurtenissen in Zuid-Afrika is opmerkelijk. In december vorig jaar werden er vlootoefeningen gehouden bij de Zuid-Afrikaanse kust (bij Richards Bay) met als deelnemers Rusland, China en Zuid-Afrika. De deelname van Zuid-Afrika was symbolisch (slechts enkele schepen), maar deed toch veel politieke stof opwaaien. Westerse hoogwaardigheidsbekleders bezochten Zuid-Afrika om de regering van deelname te weerhouden: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Vanuit de bevolking was ook veel kritiek te vernemen.

Vervolgens het Russische schip de Lady R. Dit schip staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten. De Lady R. verliet Kameroen op 23 november 2022 met als bestemming Dar es Salaam. Begin december voer het schip om de Kaap en nadat het Simonstad was gepasseerd, werd de transponder uitgeschakeld, en maakte de Lady R een U-bocht en liep op 6 december de marinehaven van Simonstad binnen. De nachten daarna werden er kratten en pallets gelost, en daarna geladen met tenminste zes containers. Dit volgens ooggetuigenverslagen van bewoners die het konden zien gebeuren. Vervolgens verliet de Lady R de haven van Simonstad, werd later de transponder aangezet, en verdween het schip in oostelijke richting. Deze gebeurtenis heeft kritische vragen opgeroepen in de Zuid-Afrikaanse pers. Ook de internationale media heeft hier de nodige aandacht aan besteed.

Op 11 mei 2023 gooide de Amerikaanse ambassadeur van Zuid-Afrika de knuppel in het hoenderhok. Hij stelde, dat er wapens waren geladen die gebruikt zullen worden in de oorlog in Oekraïne. De Zuid-Afrikaanse president, Cyril Ramaphosa ontkende dit, en gaat nu een officieel onderzoek instellen. Want hij stelde, dat het misschien wel mogelijk is geweest, maar dat de regering hierbuiten stond. Wordt vervolgd dus.

De volgende informatie is hier relevant.  Zuid-Afrika profiteert van de AGOA-act. (AGOA staat voor African Growth and Opportunity Act, vertaald: Afrikaanse wet op groei en kansen.) Deze wet faciliteert Afrikaanse landen met de import van hun producten naar Amerika, zonder hiervoor invoerrechten te betalen. Nu het erop lijkt dat Zuid-Afrika voor Rusland kiest, dreigt het scenario, dat deze wet niet meer voor Zuid-Afrika zal gaan gelden. Amerika is een grote importeur van goederen uit Zuid-Afrika.

African National Congres (ANC)

Zuid-Afrika wordt sinds 1994 geregeerd door het ANC (African National Congres). Het ANC heeft altijd onder invloed gestaan van de SACP (Zuid-Afrikaanse Communistische Partij). Vele leden van het ANC waren ook lid van de SACP. Deze partij stond vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw onder invloed van de Sovjet-Unie. De SACP hield zich vast aan de lijn van Stalin, ook nadat het stalinisme door Chroesjtsjov was afgezworen. De SACP heeft nooit de Russische inval in Hongarije (1956) en Tsjechoslowakije (1968) veroordeeld. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het ANC de Russische invasie in Oekraïne niet heeft veroordeeld.