Roodwitte paraplu's voor een vrij Belarus

Wit-rood-witte paraplu’s nu ook in Nederland. Als deze fotoshoot in Belarus plaats gevonden zou hebben, had de dame nu in de gevangenis gezeten.

 

De strijd van de Belarussen voor vrijheid van meningsuiting in Belarus (Wit-Rusland) is voor ons Nederlanders hooguit een nieuwsitem. Hoewel het meest basale mensenrecht voor de Belarussen ver weg en ongrijpbaar is, is het voor ons vanzelfsprekend. Wij Nederlanders, wij kijken er naar, en gaan over op de orde van de dag. Deze reactie kan zijn ingegeven, omdat wij niet goed weten wat we zouden kunnen doen. Immers, als de ‘politiek’ maar het goede signaal afgeeft, landelijk of in Europees verband, dan is het toch voldoende? Of moeten we een keer gaan demonstreren voor de ambassade van Belarus? Zou mooi zijn, maar daartoe zijn weinigen te motiveren.

Toch kunnen wij Nederlanders gemakkelijk een signaal afgeven. SGTRS verkoopt paraplu’s met de wit-rood-witte kleuren van het verzet in Belarus. In ons natte landje zou het fantastisch zijn als velen met paraplu’s in deze kleuren de straat op zouden gaan, niet om te demonstreren, maar gewoon, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Of een rondje met de hond. In Belarus zou men voor deze ‘verzetsdaad’ hoogstwaarschijnlijk opgepakt worden. In ons land niet.

SGTRS verkoopt deze paraplu’s voor tien euro per stuk, af te halen op het kantoor van SGTRS in Diemen (Venserweg 7). Graag even bericht (mail of telefoon) wanneer u langs wil komen.

De opbrengst van deze paraplu’s gaat naar Bysol. Bysol (de naam is afgeleid van: Belarus Solidarity) ondersteunt mensen in Belarus die door hun protest-activiteiten in geldnood zijn gekomen. Bijvoorbeeld omdat zij ontslagen zijn, en dus geen inkomsten meer hebben. Meer informatie hierover op ons web-bericht: Loekasjenko steelt geld van donateurs die geld geven aan slachtoffers van marteling.