Hoe zag Praag eruit in die communistische tijd? We gaan een wandeling door communistisch Praag maken. Gaat u met ons mee? Het thema van de wandeling is: communistische uitingen. Uw gids heeft deze foto’s eind zeventiger jaren zelf gemaakt. Dus toen de mensenrechtenbeweging Charta ’77 (waarvan Václav Havel woordvoerder is geweest) actief was.Foto hieronder: In de verte zien we het museum. Daarvoor Sint Wenceslas op zijn paard.
-
-
In de verte zien we het museum. Daarvoor Sint Wenceslas op zijn paard. Aan de lantaarnpaal de vlaggen van Tsjecho-Slowakije en de Sovjet-Unie ‘gebroederlijk’ naast elkaar.
-
-
-
Foto links hoofdingang van het museum. Foto hierboven: rechtse toren van het museum en helemaal rechts de eerste gebouwen van het Wenceslasplein.
Wij vervolgen onze wandeling, en lopen het Wenceslasplein in richting de oude stad.
-
-
Hierboven het hotel Europa in prachtige Jugendstill architectuur, omfloerst met de ‘broederlijke’ vlaggen.
-
-
Op het spandoek dat aan het balkon is bevestigd, staat: ‘Zij aan zij met de Sovjet- Unie en de socialistische broederlanden voor wereldvrede en socialisme.’
-
-
SE SOVĚTSKÝM SVAZEM NA VĚČNÉ ČASY: Met de Sovjet-Unie naar eeuwige tijden
-
-
Dit is het onderste gedeelte van het gebouw op de fotohierboven
-
-
We hebben nu het Wenceslasplein verlaten en zijn via Můstek de Oude Stad (Staré Město) ingegaan. In een van die straten was het ´Huis van de Sovjet-wetenschap en cultuur´ gehuisvest. Tijdens de Koude Oorlog waren er in Praag van alle ´broederstaten´ een cultuurhuis. Bijvoorbeeld: ´Haus der deutsche Kultur´ was die van de Demokratische Republiek Duitsland (DDR). Ook was er een huis van de Cubaanse cultuur. We zien op de foto het huisnummer 3, en op de andere foto de huisnummers 4, 5 en 6.
-
-
De eerste foto (met huisnummer 3) is slecht, maar wel informatief. Op deze foto staat een poster, waarin het bezoek van de Sovjet/partijleider Breznjev werd aangekondigd. Aan de hand van dit gegeven kan de tijdsbepaling van de foto´s gedaan worden. Helaas weet uw gids dit niet, maar gaat dit uitzoeken. Voorlopig moet u er maar vanuit gaan, dat uw gids deze foto´s eind ´70jaren heeft gemaakt. Alle foto’s op deze pagina zijn op een namiddg gemaakt. Ook op deze foto´s zien we de propagande van de ´liefde´ tussen de Sovjet-Unie en Tsjecho-Slowakije.
-
-
Even weg van de communistischte propaganda. We staan nu op de toren die aan het begin van de beroemde Karelsbrug staat. We hebben een prima uitzicht over Praag. Volgens Marx wordt de ´bovenbouw´ bepaald door de ´onderbouw´. Dit blijkt wat ons uitzicht betreft niet op te gaan.
-
-
Deze mensen hebben geen boodschap aan de mooie beloften van ‘de partij’. Hoewel de vlaggen op de achtergrond (achter de rechtse boom) wel aanwezig zijn, kunnen deze mensen toch genieten van het mooie weer. Zij vertegenwoordigen de ‘onderbouw’. Die wordt hier kennelijk bepaald door de ‘bovenbouw’. Marx had dus geen gelijk, ook in communististisch Praag.
-
-
Vanaf de toren van de Karelsbrug een kijkje op de Karelsbrug zelf. Zo ‘druk’ was deze brug in de communistische tijd. Onvoorstelbaar heden ten dage, omdat deze brug zomer en winter vol is met toeristen. Behalve ‘s-morgens vroeg. Deze foto is overdag genomen.
-
-
Vanaf dezelfde toren, nu een kwartslag naar rechts. We zien beneden een typisch Praags straatbeeld uit de jaren zeventig.
-
-
Zoals Praag was in een zwoele zovernamiddag. De propaganda steekt wel weer zijn kop op: vlaggen en spandoeken met leuzen over de zegenningen van het communisme.
-
-
Ook weer zo’n typisch ‘mysterieus’ Praags straatbeeld. Weinig verkeer. Rechts zien we de typische Tsjecho-Slowaakse Škoda’s (motor achterin) geparkeerd.
-
-
We zijn nog steeds in de ‘Oude Stad’. We zien hier een kantoorpand van achteren. Toch weer de (op de foto heel klein te zien) de vele vlaggetjes in de kozijnen: de Tsjecho-Slowaakse, en die van de Sovjet-Unie.
-
-
Het theater bij de Ovocní Trh (groentenmarkt). De propaganda wil niet wegblijven bij de cultuur: de nationale vlag en de rode weer gezamenlijk prominent aanwezig.
-
-
Was kennelijk een ‘belangrijk’ kantoor van ‘de partij’. Nu is het een theater. Links van de entree staat: Leve de samenwerking van de broederlanden Tsjechische Socialistische Repubiek en de Sovjet-Unie.
-
-
Op het bord rechts van de entree staat: ‘Wij groeten het Sovjet-volk. Bouwers van het communisme’. Het gebouw (foto links en rechts) ligt aan hetzelfde plein als de foto hier links onder (de lichtblauwe Škoda is dezelfde). Het plein heette tijdens de communistische tijd Primatora Vacka plein. Het heet nu het Mariánské plein. Christelijke namen mogen weer….
-
-
De Stadsbibliotheek. Op het bord boven de ingang tussen de rode sterren staat: ‘Wij groeten Breznjev’.
-
-
Buitenweg in Praag. Op het bord rechts van de ‘vlag’: ‘Leve de broederlijke samenwerking tussen het Tsjecho-Slowaakse en Sovjet volkeren’.
-
-
Hier zijn we op het Oudestadsplein. Ook hier kunnen we niet om de communistische slogans heen. De Týnkerk op de achtergrond staat in de steigers. En die heeft ook jaren in de steigers gestaan.
-
-
Op het donkerrode bord (zie ook foto links) staat: ‘Hoewel we verschillend zijn, zijn we één natie.’
-
-
Onze wandeling is ten einde. Dank u wel, dat u deelgenomen heeft aan de wandeling. Uw gids hoopt dat u heeft genoten.
-
-
Uw gids zal het op prijs stellen, als u hem een fooitje geeft. Die is aftrekbaar van de belasting, omdat wij ANBI zijn.. De donatieknop vindt u op de homepage.
Aan de lantaarnpaal de vlaggen van Tsjecho-Slowakije en de Sovjet-Unie ‘gebroederlijk’ naast elkaar.