Zes Tsjechische organisaties en het Platform of European Memory and Conscience hebben een strafklacht ingediend tegen de communistische partij van Bohemen en Moravië.

Aanleiding is dat deze partij op 25 februari haar steun heeft uitgesproken voor de ‘revolutionaire basis van 1948’ en ‘waardering heeft voor het werk en de onzelfzuchtigheid van de generaties van bouwers van de eerste vormen van socialisme’ in het land.

De 7 anti-totalitaire organisaties zien dit als een overtreding van artikel 405 van de Tsjechische Strafwet. Dit artikel verbiedt het ontkennen, in twijfel trekken, goedkeuren en rechtvaardigen van genocide. Want dit is volgens hen precies wat gebeurde met de viering van en het uitspreken van waardering voor de ‘revolutie van 1948’. Hiermee begon immers de communistische dictatuur in Tjechië en Slowakije, een dictatuur die duizenden slachtoffers heeft gekost. Vorig jaar nog werden nieuwe massagraven uit de jaren ’50 van de vorige eeuw ontdekt.

De strafklacht is ingediend bij de politie en het openbaar ministerie in Praag. Op het goedpraten van de communistische dicatuur en de massamoorden begaan onder dit regime staat een straf van 6 maanden tot 3 jaar gevangenis.