De onthulling van een monument ter nagedachtenis van het voormalige hoofd van de geheime politie in Slovenië moet ten sterkste worden afgekeurd. Te meer omdat het monument ter ere van deze massamoordenaar is geplaatst in een gebied waar in 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, tienduizenden ongewapende burgers zijn vermoord door de Joegoslavische communisten. Een van de mede-daders van de massamoord was partij-apparatchik en hoofd van de Sloveense geheime politie Ivan Macek-Matija.

Dat eind april een monument ter ere van hem werd onthuld – op de zogenoemde Dag van de opstand tegen de (Duitse) bezetting – is zorgwekkend, vinden het Platform of European Memory and Conscience en haar leden.

Het vieren van de opstand tegen de bezetting is niet verkeerd, maar het is wel schandalig en dat dan juist een massamoordenaar wordt gehuldigd. Het platform noemt het een teken van gevaarlijke erosie van democratische waarden.

De Europese Unie moet de feestelijke onthulling van het monument en het eerbetoon voor Macek-Matija dan ook ten strengste afkeuren, vindt het Platform.