Ljubljana/Praag – De Sloveense oppositieleider Janez Janša kan zijn proces voorlopig in vrijheid afwachten. Janša moet zich verdedigen tegen een aanklacht voor het vermeend aannemen van steekpenningen voor een defensiecontract, maar mocht het proces aanvankelijk niet in vrijheid afwachten. Dit terwijl de aanklachten tegen hem ook vaag zijn.

Het Constitutionele Hof van Slovenië heeft besloten dat Janša voorlopig in vrijheid zijn proces mag afwachten. Dit besluit volgt op een zes jaar durende periode van beschuldigingen en rechtszittingen, dit jaar uitlopend op een in gevangenisstelling, in afwachting van zijn proces in hoger beroep. Janša meent dat de vervolging van hem een politiek gemotiveerd proces is, opgezet door tegenstanders onder de voormalige communisten en bijgestaan door een nog steeds niet hervormd juridisch apparaat. Diverse westerse organisaties en instellingen zijn geneigd om die visie te volgen. Ook het gerespecteerde blad Foreign Policy meent dat de rechtsgang met betrekking tot Janša veel vragen oproept. Probleem is wel dat het Sloveense politieke systeem door en door corrupt is.

Het Platform Europese Geschiedenis en Geweten is blij dat Janša zijn verdediging nu in vrijheid kan voorbereiden en dat het Constitutionele Hof van Slovenië hem nu een kans geeft om zich te verdedigen zonder alvast in de praktijk te zijn veroordeeld.