Bisschop Lászlo Tökes

De Roemeense president Klaus Johannis heeft de ridderorde Ster van Roemenië afgenomen van bisschop Laszlo Tökes, lid van het Europees Parlement.

De Roemeense president heeft dit gedaan om Tökes te straffen voor het feit dat de laatste in 2013 de hulp heeft ingeroepen van de Hongaarse president Viktor Orban, om de taal en cultuur van de Hongaarse minderheid in Roemenië te helpen beschermen.

President Johannis is bij zijn standpunt gebleven ondanks oproepen van onder meer het Platform voor Europese Gedachtenis en Geweten (PEMC) om hiervan af te zien. Tökes zelf is inmiddels ook in beroep gegaan tegen de stap, omdat hij van mening is dat Johannis niet zo maar een dergelijk besluit kan nemen.

Tökes ontving de hoge onderscheiding in 2009, als verlate erkenning voor zijn leidende rol bij de omverwerping, eind 1989, van de communistische dictatuur van dictator Nicolae Ceauscescu. Tökes is een leidende figuur in de Hongaarse Gereformeerde kerk en  actief in de Democratische Unie van Hongaren in Roemenië. Dit is de voornaamste politieke beweging voor de Hongaarse minderheid in het land.