Op een symposium dat op 27 april 2017 in het Europees Parlement in Brussel werd gehouden, kondigde het Platform de lancering aan van een internationale wedstrijd voor een nieuw gedenkteken gewijd aan de slachtoffers van het nationaalsocialisme, fascisme en communisme in Europa dat geplaatst zal worden op het Jan Reyplein. Deze locatie is samen met de autoriteiten van de stad Brussel bepaald. Het Jan Rey plein ligt in het hart van de Europese wijk, tussen het gebouw van het Europees Parlement en het gebouw van de Europese Commissie.

Het oogmerk van dit gedenkteken is om de miljoenen mensenlevens te herdenken die het leven gelaten hebben door het totalitarisme van de twintigste eeuw in Europa. Maar ook om erbij stil te staan dat de Europese Unie een uniek vredes- en democratieproject dat is gebaseerd op de lessen uit het verleden. De wedstrijd moet een kunstwerk van hoge waarde creëren voor de stad Brussel. De Stad Brussel is er nauw bij betrokken en stimuleert de realisatie van het gedenkteken.

Bijna een jaar later, tijdens een presentatie op 24 april 2018 in het Europees Parlement in Brussel zijn de inzendingen gepresenteerd, waarbij de winnende inzending bekend gemaakt is: Tszwai So van het Verenigd Koninkrijk. Hieronder links de afbeelding van het ontwerp van de winnaar, in het midden van de tweede prijs, en rechts van de derde prijs.