‘Schaamteloze  diefstal van geld dat is betaald aan slachtoffers van marteling.’
BY-help signaleert blokkeren van bankrekeningen

Bysol

De ‘roof-president’ van Belarus (Wit-Rusland) hier in Minsk.

Justitiële instanties zijn begonnen de rekeningen te blokkeren van Wit-Russen die compensatie ontvingen van het BY_help-initiatief. Op dit moment zijn er meer dan 60 van dergelijke gevallen bekend. Alexey Leonchik, een van de oprichters van BY_help, vertelde hierover op zijn Facebookpagina.

Een vrouw uit Minsk, die ongeveer twee weken geleden hulp kreeg van het initiatief om een boete te betalen, vertelde FINANCE.TUT.BY dat al haar bankrekeningen vorige week waren geblokkeerd, inclusief degene die ze als individuele ondernemer opende. – Sinds vanmorgen hebben we berichten ontvangen dat op verzoek van de onderzoekscommissie, de KGB of een soortgelijke instelling een massale blokkade van de rekeningen van ontvangers van onze hulp is begonnen. Er zijn al meer dan 40 bevestigde berichten, – schreef Alexey Leonchik (later werd het aantal bijgewerkt naar 60).

Leonchik noemt het “regelrechte diefstal van het geld dat we betaalden aan de slachtoffers van marteling”. Een van de medeoprichters van de BY_help-campagne en het BYSOL-solidariteitsfonds, Andriy Strizhak, zegt dat het blokkeren van accounts vandaag op grote schaal wordt gemeld.  Het totale bedrag dat in beslag is genomen, is meer dan 1 miljoen 400 duizend roebel. Dit is niet alle geboden hulp, maar een aanzienlijk deel ervan. Het probleem deed zich voor bij betalingen uit het buitenland, die mogelijk verband hielden met prive-transacties van personen die Wit-Russen wilden helpen.

Op dit moment zijn er geen meldingen van vergelijkbare problemen met betalingen van BYSOL (een fonds dat mensen helpt die om politieke redenen zonder werk zitten. – Vert.).

Andrei Strizhak benadrukt dat “dit geld (de privé-stortingen) in feite van de rekeningen van mensen is gestolen.” – Ze zijn ingezameld door Wit-Russen om Wit-Russen te helpen, dit geld is niet van criminele aard. Volgens de wet kan elke persoon tot 7003 roebel per jaar als geschenk ontvangen, zonder het zelfs maar aan te geven (het bedrag is relevant voor 2020. – Vert.). Als het bedrag hoger is, is de persoon verplicht aangifte te doen en het teveel aan belasting te betalen, maar pas het volgende jaar. Daarom zijn alle fantasieën over de criminele oorsprong van dit geld absoluut ongegrond en hebben ze geen enkele grondslag ”, benadrukt Andrey Strizhak.

Zo voert de oproerpolitie van Belarus geweldloze activisten af.

“Mensen krijgen hulp omdat ze hebben geleden onder repressie door de regering. Dit is hulp aan gewonden, geslagenen, gearresteerden en verkrachten. We kunnen zeggen dat er nu twee parallelle Wit-Ruslanden zijn: het ene – van solidariteit en hulpverlening, het andere wordt gepresenteerd de handhaver van de orde en de bestraffer van misdaden. De gesprekspartner merkt ook op dat “Wit-Rusland met deze acties elke financiële overdracht binnen het Wit-Russische banksysteem strafbaar heeft gesteld”. – U kunt geld naar elkaar overmaken, van het buitenland naar uw familieleden – en ze zullen zo worden geblokkeerd en zeggen dat het een misdaad is. Ik zie dit als een probleem voor het hele banksysteem.

Aan degenen die te maken hebben met een blokkade van een account vanwege hulp, adviseert Andrey Strizhak om een ​​klacht in te dienen bij de bank en in beroep te gaan tegen het blokkeringsbevel. – Wij zorgen in ieder geval voor hulp, alleen worden andere mogelijkheden hiervoor benut. De hulp die Wit-Russen ontvangen dankzij de steun van het land en de wereld is uniek en zal worden voortgezet ”, zegt Andriy Strizhak. “Ze blokkeerden al mijn accounts en lieten me berooid achter”

De vrouw uit Minsk, die ongeveer twee weken geleden hulp kreeg van het initiatief om een ​​boete (enkele honderden roebels) te betalen, zei vorige week dat al haar bankrekeningen geblokkeerd waren. Ook de rekening die ik als individuele ondernemer heb geopend, is geblokkeerd. – Toen ik me realiseerde dat de rekeningen geblokkeerd waren, wendde ik me tot de bank. Daar vertelden ze me dat dit gebeurde op verzoek van de onderzoekscommissie, – zegt de vrouw. – Nu kan ik niet eens de staat van de rekeningen zien, of er geld is. Ik nam contact op met de afdeling werk met burgers in het VK, zij adviseerden me om een ​​schriftelijk beroep te schrijven. De vrouw zegt dat ze geen andere redenen ziet waarom haar accounts zouden kunnen worden geblokkeerd. – Als ik nog vragen had, had ik waarschijnlijk een dagvaarding of kennisgeving gekregen, denk ik, – zegt de vrouw uit Minsk. – En toen blokkeerden ze alle rekeningen, inclusief degene die ik als individuele ondernemer opende, en vertrokken zonder een cent. Als alleen het ontvangen steunbedrag werd geblokkeerd en afgeschreven, worden alle fondsen geblokkeerd. Misschien zal het BY_help-initiatief nu het overdrachtsmechanisme voor slachtofferhulp heroverwegen door bittere ervaringen. De BY_help-campagne geeft hulp aan degenen die zijn gearresteerd, beboet, gewond, geslagen. Sinds 8 november heeft de BY_help-campagne meer dan 3300 aanvragen ondersteund van Wit-Russen die aan repressie waren onderworpen, in totaal zijn er meer dan 8700 aanvragen in de database. Het totale bedrag aan betaalde vergoedingen is 3.674.471 roebel. Ze gingen naar 1.640 gecompenseerde boetes, 1209 betalingen voor medische hulp, 401 betalingen voor overnachtingen