In lesmateriaal dat op basisscholen wordt gebruikt, wordt nog steeds gesteld dat de Sovjet-Unie Polen heeft bevrijd. Terwijl in 1945 slechts het ene onderdukkende regime door het andere werd vervangen, zoals Oost-Europeanen uit eigen, vaak harde ervaring weten.

Het gaat om de lesmethode Wijzer door de wereld van uitgeverij Noordhof Groningen. Deze methode stelt, dat Polen (en andere landen in Oostelijk Europa) tijdens de Koude Oorlog niet bezet is geweest door de Sovjet-Unie, maar juist is bevrijd door dit land. De Telegraaf publiceerde hierover op 8 december 2016.

Noordhof legt desgevraagd uit waarom een loopje wordt genomen met de vrijheid van diverse Oost-Europese volken. Namens de uitgever stelt Beitie Bruinsma, dat het ontwikkelen van lesmateriaal nu eenmaal versimpeling vereist, en voegt eraan toe dat de gebruikte de termen ‘bevrijding’ en ‘samenwerking’ in de Oost-Europese context niet gelukkig gekozen zijn. Tenslotte staat er in het artikel van de Telegraaf, dat de methode Wijzer door de wereld uit 2008 stamt en niet meer actief wordt verkocht.

Niettemin gebruiken nog honderden basisscholen deze lesmethode.

Wij hadden het vanzelfsprekend gevonden dat Noordhof nu zijn lesmethode Wijzer door de wereld zou gaan corrigeren. Wij hebben Noordhof een brief hierover geschreven, en verzocht ons te informeren of, en wanneer Noordhof de lesmethode zal corrigeren, en hun onze hulp hierbij aangeboden. Daarbij hebben we Noordhof geïnformeerd dat meerdere instanties eerder dergelijke fouten maakten. Zoals de Europese Commissie bij de uitgave van de brochure ‘Ontdek Europa! ‘ De Europese Commissie heeft onze kritiek wel ter harte genomen, en de brochure veranderd ten goede. Noordhof is dit kennelijk niet van plan. Want wij hebben helaas tot op heden geen reactie van Noordhof op onze brief ontvangen.