Boedapest – De gebroeders Oleg en Alexei Navalny uit Rusland hebben op 8 mei de jaarprijs 2015 toegekend gekregen van het Platform of  European Memory and Conscience.

Göran Lindblad, voorzitter van het Platform, overhandigt de jaarlijkse prijs aan Nikita Koelatsjenkov, een medestander van de gebroeders Navalny.

De Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachteroffers (SGTRS) is een van de dragende leden van het Platform. Ze kregen de prijs voor hun niet aflatende inzet voor de democratie in Rusland. De prijs werd uitgereikt tijdens het congres van het Platform in Boedapest. De ceremonie vond plaats in de Duna Palota-paleis.

De prijs werd namens de broers Navalny in ontvangst genomen door Nikita Koelatsjenkov, een medestander van Alexander Navalny. Hij sprak de hoop  uit dat er in de toekomst geen deling meer zal zijn tussen Europa en Rusland. Volgens hem streeft met name de jonge generatie in Rusland naar een overwinning van democratische krachten in dat land.

De prijs werd uitgereikt door Göran Lindblad,  voorzitter van het Platform  en door Zsolt Németh, voorzitter van de buitenland-commissie van het Hongaarse Parlement.