Gariwo is de acroniem van Gardens of the Righteous Worldwide; Tuinen van de Rechtvaardigen Wereldwijd. Het is een non-profit organisatie gevestigd in Milaan, met een internationaal netwerk.

Sinds 1999 Gariwo streeft ernaar mensen zich bewust maken van het feit dat er rechtvaardige mensen zijn (geweest). Gariwo heeft de overtuiging dat de herinnering aan het goede een krachtig educatief hulpmiddel is en kan helpen bij het voorkomen van genocide en misdaden tegen de mensheid.

Daarom werkt Gariwo eraan om over de hele wereld Tuinen van de Rechtvaardigen te creëren. Daarbij gebruikt men communicatiemiddelen zoals sociale netwerken en openbare evenementen om de boodschap van de verantwoordelijkheid te verspreiden. Gariwo heeft het initiatief genomen tot het instellen van de Europese Dag van de Rechtvaardigen. Het Europees Parlement heeft hiermee ingestemd. De datum is bepaald op 6 maart.

Gariwo wordt ondersteund door instellingen, scholen, vrijwilligers, een internationaal wetenschappelijk comité en ‘ambassadeurs’.

 

 

 

De Tuinen van de Rechtvaardigen

De tuinen zijn als open boeken die de verhalen van de rechtvaardige vertellen.

Het zijn openbare ruimtes, plaatsen van herinnering, ontmoeting en dialoog. Hier is het mogelijk om initiatieven voor studenten en burgers te organiseren, om het hele jaar door de voorbeelden van de rechtvaardigen levend te houden, niet alleen door nieuwe bomen te planten.

De eerste tuin werd in Milaan in 2003 geopend in Monte Stella Park. Symbolisch op een puinhoop die ontstaan was na de bombardementen op Milaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden het puin dat was ontstaan na de bombardementen bij elkaar geveegd waardoor er een heuvel ontstond. Op deze heuvel werd het Monte Stella Park gesticht.

Elk jaar ontstaan er veel tuinen in steden en scholen in Italië en over de hele wereld. Het doel is om een wijdverbreid netwerk te creëren om iedereen die in deze benadering gelooft, te verbinden.

 

 

De Europese Dag van de Rechtvaardigen

Garbiele Nissim in het Europarlement, net na de stemming om 6 maart te vernoemen naar de Europese Dag van de Rechtvaardige

Op 10 mei 2012 keurde het Europees Parlement in Straatsburg de oproep van Gariwo goed om tot de instelling van de Europese Dag van de Rechtvaardigen te komen op 6 maart. Deze datum als herinnering aan de dood van Moshe Bejski, de stichter van de Avenue of the Righteous bij het Yad Vashem monument in Israël. Beginnend met Yad Vashem heeft Gariwo de betekenis van de term ‘Rechtvaardig’ uitgebreid. Dus nu met inbegrip van mannen en vrouwen die levens hebben gered bij alle genociden. En de menselijke waardigheid hebben verdedigd in totalitaire regimes.

Elk jaar gedenken we op 6 maart in heel Europa het voorbeeld van de rechtvaardigen van vroeger en nu, om de waarden van verantwoordelijkheid, tolerantie en solidariteit te verspreiden.

Charta ’17

Plaquette van Václav Havel, grondlegger van Charta 77, in de Tuin der Rechtvaardigen in het Monte Stellapark in Milaan.

De Charter of resposibilities 2017 -Oproep (of: Charta) van verantwoordelijkheden 2017- komt voort uit de collectieve reflectie voorgesteld door Gariwo.

‘Deze Charta ’17 is geïnspireerd door de ervaring van de toenmalige Tsjecho-Slowaakse mensenrechtenbeweging Charta ’77. Deze Charta ‘17 werd onderschreven door belangrijke persoonlijkheden uit de wereld van cultuur en samenleving en vertegenwoordigt onze ethische toewijding voor de herinnering aan het Goede en de opvoeding tot verantwoordelijkheid, om de waarde van pluraliteit, vrede en geweldloosheid te herbevestigen. In tegenstelling tot de cultuur van haat en vijandigheid.’

Zie ook op deze website: Gariwo 3e Internationale Netwerkmeeting Milaan – 27 november 2019

De website van Gariwo is in het Italiaans, maar op die website kunt u doorklikken naar de Engelse versie.