Brochure ‘Ontdek Europa’, uitgegeven door de Europese Commissie. Deze brochure ziet er leuk uit, en bedoeld om jonge kinderen met de ideeen van Euopa bekend te maken.

De brochure ‘Ontdek Europa!’ is uitgegeven door de Europese Commissie (in alle officiële talen van die er binnen de Europese Unie worden gesproken), en is bedoeld om jongeren op speelse wijze te informeren hoe de Europese Unie in elkaar zit. Daarbij informeert de brochure ook hoe de Europese Unie tot stand is gekomen. En (op pagina 33) hoe de ‘nieuwe’ staten, dat wil zeggen de staten die veertig jaar onder de communistische dictatuur hebben geleefd, erbij zijn gekomen na het neerhalen van het IJzeren Gordijn. Dit stuk informatie is niet juist. Over de communistische Sovjet overheersing wordt met geen woord gerept. Wij hebben hierover in maart 2014 een brief aan de Europese Commissie (afdeling communicatie) geschreven, waarin wij hen op deze onjuiste voorstelling van zaken hebben gewezen. Tot onze vreugde ontvingen wij in april een brief, waarin de Europese Commissie toegaf dat de brochure een verkeerde voorstelling van zaken gaf, en zegde toe dat de brochure hier herzien zou worden. Daarna vernamen wij niets meer. Wij hebben daarom in augustus wederom een brief geschreven, en gevraagd wanneer wij de herziene brochure tegemoet kunnen zien. Daarbij hebben wij opgemerkt, dat de digitale versie sowieso onmiddellijk herzien zou kunnen worden.  Hier de link naar de brieven.

Wij waren verrast en blij dat de Europese Commissie onze kritiek serieus heeft genomen, en daad bij woord heeft gevoegd. De brief vindt u hier.

De pagina 33 van de oude versie, (waar wij kritiek op hebben gegeven) vind u hier. Het betreft het hoofdstuk ‘De hele familie bij elkaar’ daarvan de eerste twee alinea’s:

In de tussentijd gebeurden er spannende dingen buiten de grenzen van de EU. Jarenlang waren het oostelijk en het westelijk deel van Europa van elkaar gescheiden geweest. Ze voerden geen oorlog, maar hun leiders waren het sterk oneens met elkaar. De leiders van het oostelijke deel geloofden in een staatsvorm die “communisme” heet, waarin de mensen niet veel vrijheid hadden. Door de manier waarop deze landen geregeerd werden, waren deze landen arm in vergelijking met West-Europa.

De scheiding tussen oost en west was zo sterk dat die ook wel het “IJzeren Gordijn” genoemd werd. Op veel plaatsen was de grens aangegeven door hoge hekken of een hoge muur, zoals de muur die door de stad Berlijn liep en Duitsland in tweeën splitste. Het was erg moeilijk om toestemming te krijgen om deze grens over te gaan.

Deze passage is gewijzigd in:

In de tussentijd gebeurden er spannende dingen buiten de grenzen van de EU. Jarenlang waren het oostelijk en het westelijk deel van Europa van elkaar gescheiden geweest. De leiders van het oostelijk deel geloofden in een staatsvorm die “communisme” heet, en die het leven van de mensen zwaar maakte. De mensen werden onderdrukt, en als je kritiek had op de regering, kon je in een kamp worden opgesloten.

Toen er steeds meer mensen van het oosten naar het westen vluchtten, werden de machthebbers bang. Zij bouwden hoge hekken of een hoge muur, zoals de muur die door de stad Berlijn liep, om te voorkomen dat de mensen hun land verlieten. Veel mensen die probeerden om zonder toestemming de grens over te steken, werden doodgeschoten. Deze scherpe scheiding werd vaak het IJzeren Gordijn” genoemd.

De vernieuwde pagina vindt u hier. Deze kunt u ook aantreffen als pagina 33 in de brochure. De complete brochure kon men destijds downloaden, maar is nu van de website van de Europese Commissie verwijderd.

De nieuwe tekst laat de jonge lezer bewust worden dat er veertig jaar onderdrukking is geweest in de Oost-Europese staten. Komt nu overeen met de inhoud van het boek Lest we forget, een boek geschikt voor scholieren die  in de hogere klassen zitten van het middelbare onderwijs. In dit boek staan verhalen van mensen die onder het nationaal-socialisme en het communisme hebben geleefd. Dit boek kan bij ons besteld worden.