Balkanlanden
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2022
Ook dit jaar heeft SGTRS samen met de Bosnische Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide ’95 en enkele andere Bosnische organisaties de herdenking georganiseerd. Het is de 27e editie van deze herdenking. De voorgaande herdenkingen werden op het Plein gehouden. Dit jaar wordt de herdenking gehouden op het Malieveld.
Nationaal monument van de Srebrenica genocide
De komst van een monument is een langgekoesterde wens van met name de Bosnisch-Nederlandse gemeenschap in Nederland, maar voldoet ook in een behoefte van Nederlandse zijde om met het verleden in het reine te komen. Dit proces is met de plaatsing van het monument nog niet voltooid, maar het markeert wel een belangrijk punt daarin.
SGTRS is blij dat ze een rol heeft kunnen spelen in het proces van toenadering tussen partijen, het steunen van herdenkingsbijeenkomsten en het helpen verkennen van de mogelijkheden tot verdere gesprekken tussen de Bosnische gemeenschap, de overheid en ook vertegenwoordigers van Dutchbat.
De Srebrenica Genocide herdenkingen in Den Haag op 11 juli
Elk jaar wordt op 11 juli deze tragedie zowel in Bosnië (Srebrenica/Potočari) als in ons land (Den Haag) herdacht. In Bosnië worden dan resten van geïdentificeerde Bosnische slachtoffers van de genocide begraven die in het afgelopen jaar in massagraven zijn gevonden. Tijdens de herdenking in Den Haag worden deze slachtoffers bij naam genoemd en eer betuigd.
De Helsinki Citizens’ Assembly, Pax en de Balkanoorlogen
De Helsinki Citizens’Assembly (opgericht in 1990) streefde naar het bij elkaar brengen van mensen van verschillende etnische oorsprong. Voor dat streven werden echter uitsluitend vreedzame middelen voorgesteld, om doelen op de lange termijn te bereiken, zoals ‘het bevorderen van democratie’, door het leveren van computers en faxapparaten aan plaatselijke vredesgroepen, het organiseren van conferenties en een vredeskaravaan (van Triëst naar Skopje). Hierbij werd volledig voorbijgegaan aan het hevige, grootschalige en nietsontziende geweld dat tezelfdertijd sinds april 1991 onophoudelijk voort raasde, in het kader van wat in feite een aanvalsoorlog was van het zwaarbewapende Joegoslavische leger tegen niet-Servische burgers.
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2019
Voor de 24ste keer werd op 11 juli dit jaar de genocide van Srebrenica herdacht op het Plein in Den Haag, met voor het eerst ook de minister van Defensie erbij. Een speciaal moment. De eerste activiteit van de herdenking was in Wassenaar. Daar begon de Mars Mira...
Janez Janša over Sentsov, Poetin en het Sloveense postcommunisme
Helaas moet ik zeggen dat wat betreft Sentsovs persoonlijke lot, waarschijnlijk niemand in deze zaal zich kan voorstellen wat een veroordeling tot 30 jaar goelag in Siberië, betekent voor een totaal onschuldig persoon, wat het doet met zijn gezin, zijn familie en iedereen die alleen maar kan hopen dat ze nooit met zulke gevaren in aanraking zullen komen. Vanuit deze optiek en als morele steun voor Oleg Sentsov, zijn deze acties (het uitreiken van een onderscheiding) een steun in de rug om iemand door dit soort moeilijke tijden heen te helpen.
Hatidža Mehmedović -In Memoriam –
I will be never a mother again, I'll never have a grand child, I'll never have a son, I will not know that kind of joy. Hatidža Mehmedović, 1 maart 1952 - 22 juli 2018. Hatidža Mehmedović werd in 1952 geboren in het dorp Bektići, niet ver van Srebrenica. Bij de...
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2018
Nadat om drie uur ‘s-middags op het gebouw van het ministerie van Defensie de vlag half-stof was gezet, opende Jolies Heij het officiële deel van de herdenking. Het lied ‘Wees niet verdrietig’ werd gezongen waarna Caspar ten Dam, man van het eerste uur van deze herdenkingen, de beginselverklaring voorlas.
Opschudding in Bosnië over hoge salaris ‘hulpverleners’
De hoge dagvergoeding die medewerkers van PAX en de directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zichzelf toebedeelden voor hun werk aan het Dutchbatmuseum in Potocari, heeft ophef veroorzaakt in Bosnië en buurlanden....
De strijd voor de waarheid over de genocide in Srebrenica
Na zich opnieuw te hebben uitgevonden, en te zijn getransformeerd heeft de vredesorganisatie IKV / PAX heeft het zich gestort op het ‘vredesmanagement’. Ze werden actief in voormalig Joegoslavië, waar in die tijd een verbeten inter-etnische oorlog woedde. Daar promootten ze het idee van ‘veilige havens’ voor ethische minderheden en/of ontheemde groepen. Dit zonder een voldoende militaire bescherming van deze gebieden mee te nemen in hun concept. Naar het idee van de PAX zou een beperkte aanwezigheid van vredestroepen volstaan.
SGTRS bezoekt Albanese vrienden
De voorzitter van SGTRS is eind september 2017 naar Tirana afgereisd om het mede-Platformlid IDMC te bezoeken. In het gesprek dat volgde, kwam al snel het grote verschil met veel andere Oost-Europese landen naar voren: waar men bijvoorbeeld in Polen de Sovjet-Unie als de kwade genius kan aanwijzen, kan men dat in Albanië niet.
The Dutchbat Museum Papers
Eerder dit jaar kwam het Dutchbatmuseum in Srebrenica eindelijk gereed. Over dit museum is veel te doen geweest. De financiële stukken ervan zijn hier nu voor iedereen in te zien. Na een klein jaar vertraging is op 9 februari 2017 in Bosnië een Nederlands museum geopend over de val van Srebrenica.
Srebrenica blijft Nederland achtervolgen. Impressie van een massabegrafenis.
Meer dan twintigduizend mensen reisden dit jaar (2017) van heinde en verre naar het Bosnische bergstadje Srebrenica voor de jaarlijkse genocideherdenking. Iedere 11 juli worden de lichamen begraven die het afgelopen jaar zijn gevonden en geïdentificeerd. Dit jaar zijn...
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2017
De genocide die in 1995 in Srebrenica is gepleegd op onschuldige voornamelijke mannelijk Bosniers werd op 11 juli 2017 ook in Den Haag herdacht. SGTRS was er bij. Hieronder een fotoreportage. Maar eerste vier foto’s uit Srebrenica, waar ook herdacht werd, en de herbegrafenis
Sloveense verering massamoordenaar is een schande
De onthulling van een monument ter nagedachtenis van het voormalige hoofd van de geheime politie in Slovenië moet ten sterkste worden afgekeurd. Te meer omdat het monument ter ere van deze massamoordenaar is geplaatst in een gebied waar in 1945, kort na het einde van...
Theatervoorstelling van Albanese toneelgroep Delft – 29 mei 2016
'Zij komen binnen zonder op de deur te kloppen.' Zo heet het toneelstuk van Armand Bora van de toneelgroep van de Kunstschool Prenkë Jakova, Rruga 'Hoti' uit Shkodra (Albanië). Het verhaal gaat over een stel tijdens het totalitaire regime van Enver Hoxha. Twee...
Slovenië herdenkt communistische generaal met 2-euromunt.
Deze munt ter nagedachtenis van de 100 jarige geboortedag van communistische partizanenleider Franc Rozman Stane. Het is onvoorstelbaar dat een land in de Europese Unie een Euromunt zou uitgeven met een hakenkruis erop.