Tallinn (Estland). Straatje in het centrum van de oude stad.Thema: Het noodlottige jaar 1944 in Estland

Wat was het voor een land land dat in 1918 werd gesticht en waar in de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog om werd gevochten? Waar vluchtten mensen voor, trotseerden de herfststormen van 1944, soms ten koste van hun leven? Wat lag er in het verschiet voor degenen die bleven?

Als gevolg van de verschrikkingen van de bezettingsmacht verloor Estland een op de vijf inwoners van iets meer dan een miljoen. In totaal werden meer dan 75.000 Esten vermoord, gevangengezet of gedeporteerd. Ondanks de gevaren besloten naar schatting 80.000 mensen naar de vrije wereld te vluchten. Men kon zich geen illusies maken over wat er zou komen na de eerste Sovjetbezetting in 1940.

Het Estlandse Instituut voor Historische Herinnering verwelkomt opnieuw geschiedenisleraren, afgestudeerde geschiedenisstudenten, wetenschappers en andere geïnteresseerden in het onderwerp op een zomercursus! Op het programma staan stimulerende presentaties, filmvertoningen, excursies, bezoeken aan musea en gedenkplaatsen, discussies en de mogelijkheid om de prachtige natuur van Estland te leren kennen. Naast de hoofdstad Tallinn bezoeken we Tartu, de Culturele Hoofdstad van Europa 2024, en brengen we een dag door in Viljandi. Naast het educatieve programma krijg je de kans om te zwemmen in een moerasmeer en te zien hoe de ‘Woudbroeders’ van Estland leefden toen ze vochten voor vrijheid en tegen buitenlandse overheersing.

Het programma van de zomerschool wordt in het Engels gegeven en deelname is gratis. Het Estlandse Instituut voor Historisch Geheugen dekt de kosten van het programma, de catering en accommodatie in tweepersoonskamers. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren en betalen van hun vervoer van en naar Estland. Er zal een wedstrijd worden gehouden om de deelnemers te selecteren. Aanmelden voor deze Zomer School kan tot 30 april. Zij die zich hebben aangemeld krijgen uiterlijk 6 mei bericht over hun status.

Hier het aanvraagformulier.

Nadere informatie ook bij SGTRS (info@sgtrs.nl)

Het Estlandse Instituut voor Historisch Geheugen: Zomerschool 2024