‘Zij komen binnen zonder op de deur te kloppen.’ Zo heet het toneelstuk van Armand Bora van de toneelgroep van de Kunstschool Prenkë Jakova, Rruga ‘Hoti’ uit Shkodra (Albanië). Het verhaal gaat over een stel tijdens het totalitaire regime van Enver Hoxha. Twee intellectuelen die in hun appartement zitten opgesloten, en wachten op de politie die hen komt ophalen. Koffers zijn gepakt, de inboedel is afgedekt met zeilen.

Terwijl ze wachten op de ring van de telefoon of de klop op de deur, raken ze met elkaar in gesprek, en gaan na, wat ze toch verkeerd gedaan zouden kunnen hebben. Wanneer het gesprek intens wordt, verandert de kamer waarin zij zitten in het onderzoekkantoor van de geheime dienst; de vrouw is dan de ondervrager, en de man de ondervraagde. De man kan de vragen niet weerstaan, en vertelt alles wat hij heeft gedacht, tot in de kleinste details, de meest intieme geheimen van hun relatie. Dan worden de rollen omgedraaid. De man wordt de ondervrager. Hij haalt zijn vrouw over om met de geheime dienst mee te werken om zodoende haar man in de gaten te houden en te onderzoeken.

Wanneer zij tot zichzelf komen, ontdekken zij hoe zwak zij zijn. Zij willen een einde aan hun leven maken. Zij ontdekken dat zij daartoe de moed niet hebben, en dan omhelzen ze elkaar.

Het toneelstuk doet denken aan de absurdistische toneelstukken van de Tsjechische Václav Havel. Ook in die stukken worden waarheid en leugen omgedraaid, en is sprake van een simpel decor.
Het theaterstuk is uitgebracht onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het stuk wordt gespeeld in het Engels.

Dit toneelstuk werd uitgevoerd op 29 mei 2016 in het Rietveldtheater, Rietveld 49, 2611 LH Delft

Meer informatie over het toneelstuk vindt u hier.