Het Platform of European Memory and Conscience is op 14 oktober 2011 in Praag opgericht. Om tot deze oprichting te komen, zijn er verschillende vergaderingen in Praag en Brussel van de voorbereidingsgroep geweest. Op 13 oktober, de dag voorafgaand aan de oprichting, hebben de vertegenwoordigers van die organisaties de laatste hand gelegd aan de statuten. De plaats van dit gebeuren was het Instituut ter de Bestudering van Totalitaire Regimes (USTR) in Praag.Op 14 oktober was het dan eindelijk zover. In het Lichtenstein Paleis, onder toeziend oog van de premiers van Tsjechië, Hongarije en Polen, werd de oprichtingsakte ondertekend.

Hieronder foto’s van de oprichtingsvergadering. Nadat het Platform was opgericht, hebben de leden een bezoek gebracht aan het monument van slachtoffers van het communisme, en hebben er eer betuigd met een kranslegging en een minuut stilte.

Het persbericht met de aankondiging van de oprichting vindt u hier. In deze aankondiging ook achtergrondinformatie over de beweegredenen om het Platform op te richten. Het persbericht van de oprichting vindt u hier.