Het Platform of European Memory and Conscience hield zijn jaarvergadering dit keer in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, in het Memorial Complex of the Tuskulėnai Peace Park.

Columbarium in Vilnius

Het kapel-columbarium van het Memorial Complex is versierd met de kunstwerken – het gebogen mozaïek ‘Trinity’, symbool voor lot, geluk en vrijheid. De ontwerper is  G. Umbrasas. Het kunstwerk, gemaakt van witte en gele goudstukken en gekleurd glas, is ontworpen om de slachtoffers van het Sovjetregime te gedenken.

Zoals gebruikelijk, werd er niet slechts huishoudelijk vergaderd. De agenda bevatte ook een eendaagse seminar over de genocide op de Europese Roma-bevolking in de jaren 1939 – 1945. Ook werd het Memorial Complex bezocht. Daarna werden de slachtoffers van de grote Russische terreur (1937) herdacht met een minuut stilte.

Columbarium Vilnius Dakraam

Raam in het plafond. Rondom het raam de kruising van de vleugels van drie vogels – havik, uil en zwaan.

Op de jaarvergadering werden de jaarlijkse huishoudelijke agendapunten afgewerkt. Opvallend was het afscheid van Göran Lindblatt -man van het eerste uur- als voorzitter van het Platform. Hij werd benoemd als lid van de Raad van advies. Hij werd opgevolgd door Lukasz Kaminski. We zien nu dat het Platform helemaal Oost-Europees is geworden. Immers, Göran Lindblatt is een Zweed, en Lukas Kaminski een Pool. Maar anderszins mochten we de Franse organisatie Collège des Bernardins als nieuw lid van het Platform welkom heten.

Het programma vindt u hier.