Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Srebrenica Genocide werd gepleegd. Na een tijd van veel onzekerheid vanwege de corona, gaat de herdenking dit jaar toch door. Er zullen weinig aanwezigen zijn. De Mars Mira zal door enkele mensen gelopen worden. Het programma zal niet veel afwijken van de vorige jaren. Er kunnen slechts enkele mensen aanwezig zijn. Wel zal herdenking door iedereen online ‘meegemaakt’ kunnen worden, zie poster hiernaast. De herdenking zal omlijst zijn met 25 foto’s van 25 jarige Bosnische Nederlanders. Als de herdenking is beëindigd, zal op het Plein gedurende enkele weken deze 25 foto’s geëxposeerd blijven. Dit is een initiatief van het collectief  Bosnian Girl, dat stelt dat Srebrenica Nederlandse geschiedenis is. Zij nodigen iedereen uit om hun petitie te tekenen.

 

 

Hieronder het persbericht van het voorbereidingscomité:

Voor de moeders, dochters, zusters, familieleden en vrienden voelt het nog steeds alsof gisteren hun dierbaren op een brute wijze van hen werden weggenomen. Maar het is inmiddels bijna een kwart eeuw geleden. Op 11 juli 1995, na de val van de Bosnische stad Srebrenica, het zogenaamde ‘veilig gebied van de VN’ onder de bescherming van de Nederlandse VN-troepen, begon de massaslachting die minstens 8372 mensen het leven heeft gekost. De Srebrenica-genocide zit diep in het geheugen van de overlevenden en nabestaanden gegrift. Niet voor niets is het: Nooit vergeten! al jaren de slogan van de Srebrenica herdenking in Den Haag.

Tijdens de herdenking wordt de eerste en de enige internationaal erkende genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog herdacht, die gepleegd werd door de Bosnisch-Servische militairen en de militairen uit Servië. Veel plegers van deze genocide zijn inmiddels berecht en veroordeeld in het Joegoslavië-Tribunaal te Den Haag en in de rechtbanken van Bosnië-Herzegovina. Maar helaas lang niet iedereen die bevel gaf tot de massa-executies en meedeed aan de massaslachtingen is berecht en veroordeeld, noch zal dat ooit worden. In Servië en in een deel van Bosnië wordt de genocide al jaren publiekelijk en regelmatig, vaak zonder weerwoord, ontkend en gebagatelliseerd door vooraanstaande politici en intellectuelen.

Daarom is het thema van de 25ste herdenking: Waarheid? Gerechtigheid? Erkenning? actueler dan ooit. De Srebrenica-genocide wordt sinds 1995 elk jaar herdacht op 11 juli, zowel in Bosnië-Herzegovina als in Nederland, Europa en de wereld. Voorafgaand aan de herdenking in Den Haag wordt voor de achtste keer de Vredesmars voor Srebrenica gelopen (“Marš Mira”). Het is een symbolische looproute van 11 kilometer, van Wassenaar naar Den Haag, waar alle deelnemers aan het eind verwelkomd worden op Het Plein.

Elk jaar zijn er tijdens de herdenking sprekers, die de Srebrenica-genocide hebben meegemaakt of er nauw mee verbonden zijn. De Nederlandse hoofdspreker van dit jaar zal Jan Pronk zijn. Hij was voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het Kabinet Kok I tijdens de val van Srebrenica en de eerste Nederlandse prominente politicus, die in een interview zei dat na de val van Srebrenica de genocide gaande was.

Het gebed voor de slachtoffers, die dit jaar begraven zullen worden in het herdenkingscentrum Potocari, zal geleid worden door een Bosnische imam. Het programma van de herdenking kan door de maatregelen rondom de Coronacrisis enigszins aangepast worden.

Programma in het kort:

10:30 uur – Vredesmars (vertrek vanuit Wassenaar, Buurtweg 122)

14:30 uur – Aankomst Vredesmars op het Plein in Den Haag

15:00 uur – Begin Nationale Herdenking Srebrenica Genocide op het Plein in Den Haag

16:30 uur – Einde Nationale Herdenking Srebrenica Genocide

NB: De boekhandel De Vries van Stockum, Spui 40 Den Haag heeft bijzondere boeken over de Srebrenica genocide vooraan in de winkel in de verkoop liggen tot 2 weken na de herdenking.