Laatste momenten van de herdenking. Er heerste een ontspannen sfeer. Minister Ank Bijleveld heeft zojuist enkele lelies in ontvangst genomen.

Voor de 24ste keer werd op 11 juli dit jaar de genocide van Srebrenica herdacht op het Plein in Den Haag, met voor het eerst ook de minister van Defensie erbij. Een speciaal moment.

De eerste activiteit van de herdenking was in Wassenaar. Daar begon de Mars Mira (vredesmars). De deelnemers van de mars arriveerden ruim op tijd voor de herdenking op het Plein. Om 15 uur begon de herdenkingsplechtigheid. De vlag van het ministerie van Defensie, ook aan het Plein gelegen, werd halfstok gezet en bleef dit tot zonsondergang. De beginselverklaring werd voorgelezen. Dit jaar was het thema: ‘Srebrenica genocide, waarheid en gerechtigheid’. Daarna werden enkele teksten gelezen, afgewisseld met koorgezang. De herdenking duurde tot ongeveer 16.30 uur. Het complete programma vindt u hier. Bijzonder was, dat dit jaar voor het eerst in 24 jaar de herdenking werd bijgewoond door minister van Defensie, Ank Bijleveld. Haar aanwezigheid, en het teken van toenadering dat dit uitstraalde, werd door iedereen op hoge prijs gesteld. Wij hopen dat voor de komende herdenkingen er vanuit de politiek meer aandacht komt en dat ook meer partijen daarbij kunnen worden betrokken. Daartoe moeten echter nog verdere gesprekken plaatsvinden.

De vlag halfstok op het ministerie van Defensie tijdens de herdenking van de Srebrenica-genocide op het Plein in Den Haag.

Een vraag daarbij is, hoe het is gesteld met de Nederlandse erkenning van de Srebrenica genocide. Hoewel dit in officiële documenten wordt erkend, is het geenszins duidelijk wanneer voor het eerst sprake is geweest van deze erkenning. Voor de slachtoffers is dit pijnlijk, te meer daar zij behoefte hebben aan een duidelijk moment.

De zoektocht naar meer duidelijkheid heeft tot nog toe geen extra duidelijkheid geboden. Meer informatie daarover vindt u hier.

Hier informatie over wie er achter de organisatie van de herdenking zitten en hoe deze wordt georganiseerd en gefinancierd.

 

.