Fokke en Sukke Dag van Europa27 april Koningsdag, 4 mei Dodenherdenking, 5 mei Bevrijdingsdag: wij weten waar deze dagen voor staan. Maar dat 9 mei een bijzondere dag is –de Dag van Europa– weet bijna niemand. We moeten ons dan herinneren dat in 1950 op 9 mei werd voorgesteld om een Europese gemeenschap op te richten wat het echte begin was van de Europese Unie. Een soort verjaardag! Merkwaardig is dat bijna geen Europeaan weet dat deze dag zo bijzonder is. Maar deze dag is niet bijzonder. Dus kunnen we ook niets vieren want de Europese Unie is niet zo populair.

In Oost-Europa weet men wél wat de ‘Dag van Europa’ is. Niet 9 mei, maar 23 augustus. Dan herdenkt men dat de dictators Hitler en Stalin vriendschap met elkaar sloten. Op die dag in het jaar 1939, sloten zij namelijk een vriendschapsverdrag, het zogenaamde Molotov-Ribbentroppact. De ellende van de nationaal-socialistische dictatuur, die dit verdrag heeft teweeggebracht, heeft wat ons betreft geduurd tot mei 1945. Daarboven heeft de Oost-Europeaan de communistische dictatuur moeten ondergaan tot 1989 (de Balt en de Oekraïner tot 1991). Als je dan zo’n dag herdenkt, dan weet je tenminste waar je het over hebt.

Ook dit jaar wordt 23 augustus in Oost-Europa in een hoofdstad herdacht. Boeiend om dit mee te maken. SGTRS zal er van de partij zijn. Maar het zou mooi zijn, als er meerdere mensen uit Nederland aanwezig zullen zijn. Verblijf kan gefaciliteerd worden. Heeft u interesse? Maak het ons kenbaar.

In ieder geval: onthoud de datum 23 augustus. En vergeet 9 mei.

Voor meer informatie over de Dag van Europa, zie alhier.