Samen met partners belegt de Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers (SGTRS) op 28 november in Den Haag een debat over het Molotov-Ribbentrop Pact. Aanleiding is dat het dit jaar 80 jaar geleden is dat dit voor veel Oost-Europese landen rampzalige pact werd gesloten, tussen Nazi-Duitsland en de de communistische Sovjet-Unie. Voor veel landen in de regio is 23 augustus daarom nog steeds een dag van nationale rouw. De partners van de SGTRS zijn de ambassades van Litouwen en Polen, de Universiteit Leiden, BASIS Eurasian Committee en de Stichting Europees Instituut over de Communistische Onderdrukking (EIOCO). Het debat wordt ingeluid door twee keynote-speakers: Kestutis Kilinskas van de universiteit van Vilnius zal ingaan op het ontstaan van het pact en de gevolgen ervan voor de Baltische landen. André Gerrits van universiteit Leiden gaat in op het gevolgen van het pact na de Tweede Wereldoorlog tot heden. Beide sprekers zullen daarna vervolgens een panel-debat aangaan met ook Hugo Klein, momenteel verbonden aan Instituut Clingendael en Slavomir Debski van het Poolse Instituut voor Internationale Aangelegenheden. Er is ook ruim voldoende gelegenheid voor discussie met de zaal. Discussieleider is voormalig topdiplomaat Adriaan Jacobovits de Szeged.

 

Het debat wordt gehouden op de Wijnhaven, Zaal 2.02 (Campus van de Universiteit Leiden). Aanvang 17.00 uur.
Adres:    Wijnhaven,        Turfmarkt 99,             2511 DP  Den Haag.

Iedereen van harte welkom!

 

Over de sprekers:


Professor Sławomir Dębski is directeur van het Poolse Instituut voor Internationale Betrekkingen. Daarvoor was hij directeur van het Centrum voor Pools-Russische Dialoog en Begrip. Dębski was vanaf 2008 ook lid van de Pools-Russische werkgroep voor Gecompliceerde Kwesties. Hij is ook adviseur geweest van alle opeenvolgende Poolse regeringen sinds 2000. Dębski is de auteur van tal van boeken en academische artikelen en documentenverzamelingen met betrekking tot de Poolse buitenlandse politiek en diplomatie.

 

Dr. Kęstutis Kilinskas is Assistant Professor Geschiedenis aan de universiteit van Vilnius. Hij is gepromoveerd op de Litouwse militaire geschiedenis en heeft daarover en over aanverwante onderwerpen tal van publicaties geschreven. Zijn onderzoeken zijn verschenen in Litouwse en Engelstalige tijdschriften, zoals Lithuanian Historical Studies, Acta Historica Universitatis Klaipedensis en Archives of War.

 

André Gerrits is Professor International Studies and Global Politics, and bezet de leerstoel van de BA Urban Studies, aan de campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Daarvoor bezette  hij de leerstoel Russische Geschiedenis en Politiek van de Universiteit Leiden en de Jean Monnet leerstoel     Europese Studies van de University van Amsterdam. Gerrits was ook Senior Research Fellow bij het Nederlands Instituut voor Internationale Studies Clingendael

 

 

Hugo Klijn is diplomaat en momenteel Senior Research Fellow bij de Security Unit van Instituut Clingendael. Zijn belangrijkste aandachtsgebied betreft Transatlantische veiligheidsvraagstukken en wapenbeheersing. Een bijzonder interessegebied is de Russische Federatie en de vroegere Sovjetrepublieken. He heeft een lange carrière achter de rug bij zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als op buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen.

 

Adriaan Jacobovits de Szeged is oud-topdiplomaat. Hij was onder meer secretaris in de Nederlandse ambassade in Moskou, dg politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en de NAVO in Brussel, en Nederlands ambassadeur in Washington. Sinds zijn pensionering was hij onder meer lid van de adviesraad voor internationale zaken en bijzonder vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Moldavië.