Belarussische kunstenaars exposeren in galerie en kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae de tentoonstelling: ‘Belarus // Art of resistance’.
Met hun werk protesteren de kunstenaars tegen dictator Alexander Loekasjenko. Ze eisen aandacht voor de aanhoudende protesten in Belarus, waar burgers massaal demonstreren voor meer democratie en vrijheid.
“In het nieuws over Belarus domineren de beelden van geweld, maar de sociale veranderingen reiken veel verder” aldus Tasha Arlova, één van de initiatiefnemers van de tentoonstelling en student aan de Rietveld Academie in Amsterdam. “Mensen hebben zich massaal tegen de dictator gekeerd. Ze organiseren protesten op een manier zoals ze dat nog niet eerder deden.”
Creatief protest
Lena Davidovich, deelnemend kunstenaar en tevens één van de initiatiefnemers, benadrukt de verbindende rol van kunst: “Kunst is een belangrijk deel van het vreedzame protest waar mensen uit alle lagen van de samenleving aan meedoen, van studenten tot hun grootouders.”
Bij Arti et Amicitiae in Amsterdam vind je een selectie van posters die beschikbaar zijn gesteld door cultprotest.me, een online platform dat posters en slogans verzamelt. De groeiende online collectie van meer dan 250 folders en posters bevat werk van kunstenaars en demonstranten uit binnen en buitenland die zich uitspreken tegen de gefalsificeerde verkiezingen van augustus dit jaar. Naast posters en folders zullen er op de tentoonstelling in Amsterdam ook schetsen en video-optredens te zien zijn, onder andere door de groep ‘Bergamot’.
Verzet op wijkniveau
De tentoonstelling ademt de sfeer van ‘Ploschad Peremen’ (Het Plein van Verandering) in Minsk, dat zijn naam kreeg toen het deze zomer onverwacht één van de hotspots van het Belarussische protest werd. Hier werd de arrestatie van twee bekende DJ’s voor het draaien van een kritisch nummer spontaan vastgelegd in een muurschildering. Deze pleinen, die tegen de avond veranderen in podia voor muziek en theater, zijn een duidelijk voorbeeld van hoe men zich op wijkniveau creatief verzet tegen de macht. Fotograaf Yauhen Attsetski, die vlakbij Ploschad Peremen woont, legt de protesten in zijn wijk vast. Ook zijn fotoproject is te zien op de tentoonstelling.
Met deze artistieke actie laat de groep kunstenaars zien dat burgerinitiatieven, zelforganisatie en kunst een cruciale rol spelen in de Belarussische protesten.
Hieronder een impressie van de tentoonstelling.
Update: De tentoonstelling is na enkele dagen om corona redenen afgelast. Arti et Amicitiae heeft aangeboden de tentoonstelling in januari wederom onderdak te bieden.