Wie zijn geschiedenis niet kent, is veroordeeld om die opnieuw te beleven.

ENRS Symposium Warschau – 21 mei tot 24 mei 2024

De deelnemers aan het symposium zullen de ruimtes van de nieuwste en populairste historische musea onderzoeken. Tientallen jaren lang speelden ze een bijzondere rol in de creatie van het historische en culturele geheugen van verschillende generaties als locaties voor het genereren van bijzonder suggestieve beelden en verhalen over het verleden, ruimtes voor het tentoonstellen van een verscheidenheid aan herinneringsmedia, plaatsen voor het bemiddelen in (nationaal en grensoverschrijdend) historisch beleid en als instellingen die bezoekers betrekken bij het co-creëren van verhalen over het verleden (participatieve musea).

Rekening houdend met de dynamisch veranderende technologieën en steeds geavanceerdere hulpmiddelen voor het visualiseren van het verleden, die zo cruciaal zijn voor het populariseren van de geschiedenis en het educatieve proces, zullen we tijdens de geplande discussies ook zowel de enorme mogelijkheden als de bedreigingen onderzoeken die worden geïntroduceerd door de zeer aantrekkelijke hulpmiddelen voor betrokkenheid die worden gebruikt in onderwijs en museumpresentaties, waaronder AI, VR en immersieve media.

Uitnodiging voor zomerschool in Tallinn – 28 juli tot 2 augustus 2024

Het Estlandse Instituut voor Historische Herinnering verwelkomt opnieuw geschiedenisleraren, afgestudeerde geschiedenisstudenten, wetenschappers en andere geïnteresseerden in het onderwerp op een zomercursus! Op het programma staan stimulerende presentaties, filmvertoningen, excursies, bezoeken aan musea en gedenkplaatsen, discussies en de mogelijkheid om de prachtige natuur van Estland te leren kennen. Naast de hoofdstad Tallinn bezoeken we Tartu, de Culturele Hoofdstad van Europa 2024, en brengen we een dag door in Viljandi. Naast het educatieve programma krijg je de kans om te zwemmen in een moerasmeer en te zien hoe de ‘Woudbroeders’ van Estland leefden toen ze vochten voor vrijheid en tegen buitenlandse overheersing.

Platform jaarvergadering Warschau – 5 december 2023

Op 5 – 8 december 2023 vond in Warschau de 13e jaarlijkse ledenvergadering van het Platform of European Memory and Conscience plaats. Naast deze jaarlijkse bijeenkomst woed er een internationale conferentie gehouden met als titel: ‘Herinnering als sleutel tot het begrijpen van het heden. Een historisch beleid om in het reine te komen met misdaden van totalitaire regimes.’ Een van de ‘herinneringen’ ging over ‘Sporen van hoop, de Odyssee van de vrijheid’. Hiervan was ook een tentoonstelling te zien. Deze tentoonstelling toont heel overzichtelijk hoe Poolse militairen en burgers Polen hun land zijn ontvlucht en in 1939 een Pools leger hebben gesticht. Daarnaast zijn er militairen en burgers gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Veel van deze Polen hebben het in 1939 gestichte leger gediend, en met de geallieerden meegevochten om Europa te bevrijden van de nazis. En toen Europa was bevrijd, voor de Polen de anticlimax. Veerig jaar onderdrukking door de Sovjet-Unie werd de nieuwe realiteit.

ENRS Symposium Barcelona – 9 mei 2023

De geschiedenis van dictaturen en autoritaire regimes in de 20e eeuw kan ook worden begrepen als een geschiedenis van verzet en non-conformisme. In (post)totalitaire en autoritaire regimes zijn er altijd mensen geweest die niet onverschillig stonden tegenover het opleggen van beperkingen aan hun eigen of andermans individuele vrijheden – vrijheid van meningsuiting, godsdienst, politieke overtuiging, enz. – en sociale onrechtvaardigheden en ongelijkheden, en die een vorm van verzet hebben gekozen in plaats van louter omstanders, onverschilligen of collaborateurs te zijn.

Ruslands hybride oorlog tegen de democratische wereld Praag – 17 november 2022

Doel van de internationale conferentie is de democratische landen van Europa en Noord-Amerika te laten nadenken over de huidige hybride dreigingen van Rusland, met een nadere beschouwing over het gebied van misbruik en vervalsing van de geschiedenis van de 20e eeuw, het creëren van mythen, enzovoort als instrument van de desinformatieoorlog met het oog op de huidige militaire invasie van de Russische Federatie in Oekraïne en als uitdaging voor de internationale gemeenschap op het gebied van het gedachtenisbeleid.

Onthulling monument generaal Stanisław Maczek Terneuzen (De Griete) – 16 september 2022

Op 20 september 1944 landden Poolse soldaten onder het commando van Generaal Stanisław Maczek in Terneuzen (bij De Griete) om ons land te bevrijden van nazi-Duitsland. De plaatsen Axel, Terneuzen en Hulst werden zo als eerste bevrijd van de Duitsers. Hiermee werd het eerste hoofdstuk van de Slag om de Schelde geschreven. Aan deze landing werd blijvend aandacht te besteed door het plaatsen van een monument. Op vrijdag 16 september 2022 werd dit monument onthuld.

Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

Dr. Mees ten Oeverlaan 29
3648 XA Wilnis
The Netherlands

Tel +31 297 288 250
Mob +31 655 117 696
E-mail info@sgtrs.nl
Web www.sgtrs.nl

KvK: 30281102
Bankrekening: 1548.65.958
(t.n.v. SGTRS)
IBAN: NL07RABO0154 8659 58
BIC: RABONL2U

ANBI-status toegekend