Uitnodiging voor de zomerschool in Tallinn – 23 juli e.v. 2023
8 mei 1945 markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog en directe militaire activiteit in Europa. Duitsland capituleerde onvoorwaardelijk en de belangrijkste oorlogsmisdadigers stonden al snel voor een tribunaal, dat tegenwoordig bekend staat als het proces van...
ENRS Symposium Barcelona – 9 mei 2023
De geschiedenis van dictaturen en autoritaire regimes in de 20e eeuw kan ook worden begrepen als een geschiedenis van verzet en non-conformisme. In (post)totalitaire en autoritaire regimes zijn er altijd mensen geweest die niet onverschillig stonden tegenover het opleggen van beperkingen aan hun eigen of andermans individuele vrijheden – vrijheid van meningsuiting, godsdienst, politieke overtuiging, enz. – en sociale onrechtvaardigheden en ongelijkheden, en die een vorm van verzet hebben gekozen in plaats van louter omstanders, onverschilligen of collaborateurs te zijn.
Ruslands hybride oorlog tegen de democratische wereld Praag – 17 november 2022
Doel van de internationale conferentie is de democratische landen van Europa en Noord-Amerika te laten nadenken over de huidige hybride dreigingen van Rusland, met een nadere beschouwing over het gebied van misbruik en vervalsing van de geschiedenis van de 20e eeuw, het creëren van mythen, enzovoort als instrument van de desinformatieoorlog met het oog op de huidige militaire invasie van de Russische Federatie in Oekraïne en als uitdaging voor de internationale gemeenschap op het gebied van het gedachtenisbeleid.
Onthulling monument generaal Stanisław Maczek Terneuzen (De Griete) – 16 september 2022
Op 20 september 1944 landden Poolse soldaten onder het commando van Generaal Stanisław Maczek in Terneuzen (bij De Griete) om ons land te bevrijden van nazi-Duitsland. De plaatsen Axel, Terneuzen en Hulst werden zo als eerste bevrijd van de Duitsers. Hiermee werd het eerste hoofdstuk van de Slag om de Schelde geschreven. Aan deze landing werd blijvend aandacht te besteed door het plaatsen van een monument. Op vrijdag 16 september 2022 werd dit monument onthuld.
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2022
Ook dit jaar heeft SGTRS samen met de Bosnische Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide ’95 en enkele andere Bosnische organisaties de herdenking georganiseerd. Het is de 27e editie van deze herdenking. De voorgaande herdenkingen werden op het Plein gehouden. Dit jaar wordt de herdenking gehouden op het Malieveld.
Demonstratie tegen afscheiding Bosnisch Servië van Bosnië en Herzegovina Brussel – 10 januari 2022
Op maandag 10 januari 2022 demonstreerden Bosniërs om te laten zien dat de republiek Bosnië en Herzegovina ondeelbaar is. Al meer dan 25 jaar is er vrede dat te danken is aan de bestuursstructuur van dit land. Deze weliswaar ingewikkelde bestuursstructuur is...
Herdenking van het Molotov-Ribbentroppact Virtueel – 23 augustus 2021
Net zoals vorig jaar, kon dit jaar is de herdenking van het Molotov-Ribbentroppact geen doorgang vinden vanwege de Covid-19 pandemie. We hebben deze herdenking creatief ingevuld. Hieronder twee gedichten van slachtoffers van het nationaal socialisme en het communisme....
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2021
Dit is de 26e editie van de Srebrenica-genocide herdenking. Ook dit jaar heeft SGTRS samen met Bosnische organisaties de herdenking georganiseerd. Onder meer de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb hield een toespraak houden. Gezien de coronamaatregelen waren een beperkt aantal mensen welkom. Wel was er een livestream van deze herdenking.
Artistiek protest toont omwenteling in Belarus – Amsterdam 30 oktober t/m 7 november 2020
De tentoonstelling ademt de sfeer van ‘Ploschad Peremen’ (Het Plein van Verandering) in Minsk, dat zijn naam kreeg toen het deze zomer onverwacht één van de hotspots van het Belarussische protest werd. Hier werd de arrestatie van twee bekende DJ’s voor het draaien van een kritisch nummer spontaan vastgelegd in een muurschildering. Deze pleinen, die tegen de avond veranderen in podia voor muziek en theater, zijn een duidelijk voorbeeld van hoe men zich op wijkniveau creatief verzet tegen de macht. Fotograaf Yauhen Attsetski, die vlakbij Ploschad Peremen woont, legt de protesten in zijn wijk vast. Ook zijn fotoproject is te zien op de tentoonstelling.
Herdenking Srebrenica-genocide Den Haag – 11 juli 2020
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Srebrenica Genocide werd gepleegd. Na een tijd van veel onzekerheid vanwege de corona, gaat de herdenking dit jaar toch door. Er zullen weinig aanwezigen zijn. De Mars Mira zal door enkele mensen gelopen worden. Het programma zal niet veel afwijken van de vorige jaren. Er kunnen slechts enkele mensen aanwezig zijn. Wel zal herdenking door iedereen online ‘meegemaakt’ kunnen worden.