Betoging ‘Dag van de arbeid’, op 1 mei 1987 in Praag.

Op de foto hiernaast (Karel Vlček ® CTK) (die op de achterflap van het boek staat verwerkt in de Karelsbrug) zien we mensen met borden van Klement Gottwald (de ‘Stalin’ van Praag), Vladimir Lenin, Friedrich Engels en Karl Marx. Dit is een foto van een 1 mei optocht in Praag in 1987. De mensen moesten van de autoriteiten in deze optocht meelopen. Vaak liepen de mensen bijvoorbeeld als werknemers van bedrijven in groepen bij elkaar. Kon men dus snel vaststellen wie er niet kwam opdagen. En wie niet kwam opdagen zonder geldige reden, kon zijn baan verliezen.

De ‘Rode Blinden’, getekend door Jiří Jirásek.

Op de foto rechts hiernaast linkse ’68ers, zoals Jiří Jirásek die zag, toen hij nog achter het IJzeren Gordijn leefde. ‘Rode blinden’ noemde hij die linkse mensen aan de andere (dus westelijke) kant van het IJzeren Gordijn. Dit staat onder zijn tekening. Deze linkse ’68ers waren vaak niet de domsten. Het waren de intellectuelen. En toen ze begonnen te twijfelen of het in de Oost-Europese landen wel zo paradijselijk was als ze altijd hadden gedacht, werden de verre communistische landen ‘verheerlijkt’: China, Cuba enzovoort. Deze ‘rode blinden’ hebben wat afgedemonstreerd. Met duizenden gingen ze de straten op.

De vraag is, of de mensen die op de eerste foto staan (met de vier borden), of die ook rode blinden zijn. Natuurlijk niet. Zij hadden geen keus. Deze mensen waren geen ‘rode blinden’, maar ‘gevangen’ in het communistische systeem.

De foto’s die in het boek zwart-wit zijn afgedrukt, hieronder in kleur. En meer foto’s.