Op 12 november 2013 confereerde het ‘Platform European Memory and Conscience’ in Den Haag in het ‘Huis van Europa’. De dag erna hield het Platform zijn jaarlijkse leden-vergadering.

Jaarvergadering van het Platform in de grote vergaderzaal van het Huis van Europa

Op de eerste conferentiedag na begroeting door de heer Eduard Slootweg, hoofd van het informatiebureau van het Europarlement, sprak de voorzitter van het Platform, Göran Lindblad zijn welkomstwoord uit. Daarna een voordracht over ‘The Demjanjuk case and the new wave of prosecution of Nazi war criminals’ en een voordracht over ‘EU citizens’ right to justice totalitarian crimes’ – een presentatie waaraan deelnamen: Sandra Kramer, hoofd of Unit 01 Communcation, Programming and Pladding, DG Justice, Sandra Kalniete, Chairwoman, REH group in het Europees parlement, Lukas Kaminski, President, institute of National Remembrance, Polen, en Borstjan Kolaric, Study Centre for National Reconciliation, Slovenia, en Florian Kresse, UOKG, Duitsland.

Mini conferentie in de kerkzaal van De Boskant

 

Deze dag werd afgesloten met de opening van de reizende tentoonstelling ‘Totalitarianism in Europe’. Plaats: De Boskant (Fluwelen Burgwal 45). Daaraan voorafgaand (van 17.30 uur tot 19.15 uur) een open minisymposium onder de titel ‘The Roots of totalitarianism’. De volgende sprekers hielden een korte inleiding: Oud-president van Litouwen Vytautas Landsbergis, Roemeense dominee (die zich met succes als eerste verzette tegen het communistische regime) László Tökés, Franse geschiedkundige Stéphane Courtois (schrijver van het ‘Blackbook of communism’), de filosoof Prof. Theo de Wit en oud Europarlementariër Marinis Wiersma. Het was een interessant debat, geleid door Lucas Reijnen. Treffend was, dat de Nederlandse sprekers een ander accent legden dan de sprekers uit het meer oostelijke deel van Europa en Stephane Curtois. De Nederlandse sprekers maakten zich meer druk om het toenemende neo-nazisme, terwijl de andere sprekers stelden, dat men in het westen geen oog heeft voor het verleden van het oosten (de terreur van het communisme). Voor een overzicht, zie hier de uitnodiging.

De volgende dag toonden diverse leden hun activiteiten. Vervolgens de jaarlijkse huishoudelijke vergadering van het Platform. Daarbij werden zeven nieuwe leden verwelkomt. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het International Criminal Court. Men heeft een deel van een zitting kunnen meemaken. Daarna togen de conferentiegangers naar huis.